Karlstads universitet ser allvarligt på falska examensbevis och ”bluffuniversitet”
2005-04-29Karlstads universitet tar problemen med falska examensbevis och oseriösa så kallade universitet på stort allvar.
Universitetet har väl utvecklade rutiner och arbetssätt för att säkerställa de egna examensbevisens äkthet samt för att granska merithandlingar. Bland annat kan Karlstads universitet redan idag ge sina studenter verifierbara elektroniska intyg.
Universitetet samarbetar med andra svenska lärosäten för att kunna införa verifierbara, elektroniska examensbevis, som ska vara svåra att förfalska.
- Det är ingen tvekan om att problemet med falska examensbevis och oseriösa ”universitet” växer. Sveriges lärosäten arbetar gemensamt för att granska merithandlingar och säkerställa äktheten i våra examensbevis, säger rektor Christina Ullenius.
Studentservice chef Lena Fries granskar studenters merithandlingar:
- Vi kan naturligtvis inte garantera att vi aldrig någonsin antagit en student som använt sig av falska merithandlingar. Ibland kan de vara mycket skickligt gjorda, säger Lena Fries. Vi vet också att vi finns med på en webbsida där man säljer falska examensbevis, men vad vi har kunnat spåra så har man där inte registrerat några sålda examensbevis i vårt namn ännu. Skulle man som arbetsgivare vara osäker, är det lätt att kontakta oss för ett utdrag ur våra register.
Sakkunniga granskar
Karlstads universitet följer Högskoleförordningens regler vid rekrytering och befordran av lärare. Lektorer och professorer anställs först efter att meriter och kvalifikationer har granskats av minst två sakkunniga, som lämnar skriftliga yttranden. I granskningsprocessen deltar vetenskapligt meriterade personer från såväl Karlstads universitet som från andra svenska och utländska lärosäten.
Om man som adjunkt meriterar sig, till exempel genom forskarstudier, ansöker man om att få bli befordrad till lektor. Även då träder en omfattande granskningsprocess in, något som fungerar väl vid Karlstads universitet.
- Vi har kännedom om ett fall, där en av våra lärare i god tro fått en doktorsexamen från ett ”bluffuniversitet”. Den examen ligger dock inte till grund för personens anställning hos oss, utan läraren är anställd som adjunkt. Den här personen är en kunnig och mycket uppskattad medarbetare, konstaterar rektor Christina Ullenius.