Karlstads universitet satsar på morgondagens förpackning
2003-10-03Kraven på en bra förpackning är många. Den ska vara hållbar, hålla tätt och vara lätt att öppna. Den bör också vara miljövänlig och ha en snygg design. Nu satsar Karlstads universitet på att göra Värmland till ett globalt kompetenscentrum för förpackning.
I dagens moderna samhälle spelar förpackningen en allt större roll. En bra förpackning ska vara attraktiv, informativ, funktionell och återvinningsbar. Den ska skapa en helhetsupplevelse och vara väl anpassad till användarens krav och förväntningar.
"Förpackningars egenskaper och funktion" är namnet på ett nytt forskningsprogram under uppbyggnad vid Karlstads universitet. Universitetet ligger i en region där skogsindustrin har mycket starka rötter. "Skog, miljö och material" är sedan några år tillbaka en av Karlstads universitets sex strategiska kunskapsprofiler. Att tillsammans med industri och näringsliv skapa ett globalt förpackningscentrum i Värmland är därför en naturlig utveckling.
Syftet med det nya forskningsprogrammet är att förena kunskaper från olika vetenskapsområden och på så sätt utveckla utbildning och forskning inom förpackningsområdet. Vid Karlstads universitet bedrivs sedan flera år forskning inom en rad områden som alla knyter an till framtidens förpackningar. Kunskaperna sträcker sig från massateknik, pappersteknik och materialteknik till ytbehandling, förpackningstryck och förpackningsformning. Forskningen omfattar även områden som förpackningsdesign, energi- och miljöteknik samt förpackningen som tjänst.
– Genom att förena dessa kompetenser och arbeta mångvetenskapligt kan vi möta morgondagens krav på förpackningar. Alla delar utgör en helhet och har en direkt koppling till slutprodukten, vare sig det gäller framställning av förpackningsmaterial, design eller återanvändning, säger Fredrik Thuvander, docent i materialteknik och projektansvarig för det nya forskningsprogrammet.
"Förpackningars egenskaper och funktion" har även ett mycket nära och väl utvecklat samarbete med näringslivet, framför allt i regionen men även i form av nationella och internationella nätverk. Just nu pågår ett förprojekt tillsammans med Stora Enso Research för att ta fram en strategi och handlingsplan för hur samarbetet mellan Karlstads universitet och industriella partners ska utvecklas. Förprojektet, som koordineras av Bo Jonsson på avdelningen för kemiteknik vid Karlstads universitet, är möjligt tack vare finansiering av Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond. Bland övriga samarbetsparter kan nämnas Ikea, Tetra Pak, Designstudio Värmland, The Paper Province, BrobyGrafiska Utbildning, Packforsk och Billerud.
Christina Ullenius, rektor vid Karlstads universitet, ser mycket positivt på satsningen.
– Som ungt universitet arbetar vi för att utveckla några kunskapsområden som kan göra oss unika och som har relevans för omvärlden. Forskningen ska kunna ske i samverkan över ämnesgränser och i samarbete med externa partners. I programmet "Förpackningars egenskaper och funktion" kan de här ambitionerna föras samman kring kundens krav på en förpackning i kombination med kvalificerade teknikvetenskapliga problem. Det innehåller också möjligheten att skapa lösningar för en uthållig samhällsutveckling.