Karlstads universitet satsar på jämställdhet
2002-10-16Visste du att kvinnliga studenter är den grupp i samhället som är mest utsatt för sexuella trakasserier? Den 1 mars i år trädde en lag i kraft gällande likabehandling av studenter i högskolan. Här på Karlstads universitet finns en jämställdhetskommitté som under en längre tid har jobbat för jämställdhet. Strax efter att den nya lagen trädde i kraft presenterade kommittén en jämställdhetsplan som syftar till att främja jämställdheten på universitetet.
”Lagen om likabehandling av studenter i högskolan” (SFS 2001:1286) innebär att studenter får ett starkare rättsskydd i frågor som rör diskriminering på grund av könstillhörighet, etnisk tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder. Karin Wiklund har av rektor utsetts till ordförande i universitetets jämställdhetskommitté. Enligt henne är lagen ett stort steg framåt.
– Innan den nya lagen kom fanns endast Jämställdhetslagen och den krävde att man var anställd för att kunna omfattas av den, säger hon. Eftersom studenter inte är anställda på universitetet, gällde den inte dem.
Numera har studenter ett starkt rättsskydd mot diskriminering. Det räcker med en misstanke om att diskriminering har förekommit för att det ska kunna rapporteras. Universitetet har sedan en skyldighet att omedelbart utreda ärendet.
Jämställdhetsplanen som har presenterats gäller för ett år och visar konkret på vad som ska göras för att nå upp till de mål som framställs i universitetets jämställdhetspolicy. Jämställdhetspolicyn tas fram för tre år i taget, men enligt Karin Wiklund kan det dröja ännu längre innan målen i den nuvarande policyn är uppnådda.
Karlstads universitet arbetar kontinuerligt med jämställdhets- och mångfaldsfrågor, vilket faktiskt är en skyldighet enligt lag. Ett nytt förslag, initierat av Studentkårens förre vice ordförande Martin Carlsson, är att varje institution ska ha en studentrepresentant som kan arbeta med dessa frågor ur ett studentperspektiv.
– Studentrepresentanterna ska lyssna in det vi andra inte hör, säger Karin.
Än har inga representanter utsetts, Karin Wiklund uppmanar därför intresserade att ta kontakt med Cecilia Nilsson på Studentkåren. Som studentrepresentant får du, förutom utbildning för arbetet, ett intyg på att du har arbetat med jämställdhets- och mångfaldsfrågor samt en ersättning på 2000 kronor per termin.
Andra punkter som ingår i Jämställdhetsplanen är att utbilda Studentkårens personal i jämställdhetsfrågor och att integrera genusperspektivet i undervisningen. Läraren har skyldighet att söka kunskap om genusbegreppet och pröva om begreppet kön är vetenskapligt relevant i det forskningsområde som han eller hon ägnar sig åt. Lärarutbildningen ett särskilt angeläget område att få in genusperspektivet i.
– Det är i skolan människor fostras in i ett visst mönster, säger Karin Wiklund. Därför måste lärare ha en stor medvetenhet och mycket kunskap om detta.
Enligt planerna kommer även ett årligt pris för studenter att inrättas, där de tre uppsatser som bäst visar vad ett genusperspektiv är belönas med mellan 2 000 och 5 000 kronor.
Karin Wiklund vill uppmana studenter att skaffa sig kunskap inom jämställdhetsområdet och vara uppmärksamma på att diskriminering faktiskt förekommer.
– Var förberedd på vad som väntar när du till exempel kommer ut i arbetslivet. Strukturerna finns där. Är du aningslös är du också skyddslös!
Samtidigt är hon noga med att betona att jämställdhet inte handlar om att skuldbelägga vare sig kvinnor eller män. Situationen vi befinner oss i bygger på gemensamma strukturer som vi alla är med och reproducerar. Genom ömsesidig respekt och goda kunskaper kan vi bryta mönstret.
JÄMSTÄLLDHETSPLANEN I PUNKTFORM
• Att arbeta kontinuerligt med jämställdhetsfrågor
• Att utbilda studentkårens personal i jämställdhet
• Att informera om Lagen om likaberättigande för att minska förekomsten av diskriminering och sexuella trakasserier
• Att undersöka kvinnliga doktoranders arbetssituation
• Att få in genusperspektivet i undervisning och forskning