Karlstads universitet på Bokmässan
2003-09-18Populärvetenskap är ett av årets stora teman på Bok- och Biblioteksmässan den 25-28 september. Karlstads universitet medverkar med flera föreläsare och en utställning.
Den 25-28 september blir Göteborg återigen Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Här möts författare, förläggare, lärare, bibliotekarier, kulturjournalister, opinionsbildare, politiker och alla som tycker om böcker.
Ett av årets teman är populärvetenskap. Bok- och Biblioteksmässan blir en arena där forskare presenterar nya rön i såväl seminarier och debatter som i bokform. Arrangörerna bakom satsningen är Vetenskapsrådet, Utbildningsradion och Lär för livet/Läsrörelsen, i samarbete med ett 50-tal stiftelser, myndigheter, organisationer, förlag och lärosäten, däribland Karlstads universitet.
I praktiken innebär samarbetet ett gemensamt forskartorg, som omfattar cirka 500 kvadratmeter. Här kommer Karlstads universitet att medverka med en utställning och med föreläsningar på forskartorgets scen.
Sten-Olof Ullström, lektor i litteraturvetenskap och författare till boken "Likt och olikt. Strindbergsbildens förvandling i gymnasiet", kommer att dela med sig av sina tankar kring ett utmanande författarskap, vars plats i den svenska litteraturundervisningen inte alltid varit självklar. Hans föreläsning har fått namnet "När Strindberg kom till skolan".
Tid: fredagen den 26 september kl 11.00
Plats: Forskartorgets scen
Torsten Rönnerstrand, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, kommer att berätta om sin bok "Varje problem ropar på sitt eget språk". Boken knyter an till en av vår tids ledande och mest älskade lyriker, Tomas Tranströmer. Torsten Rönnerstrands föreläsning går under namnet "Tomas Tranströmer och språket".
Tid: lördagen den 27 september kl 13.00
Plats: Forskartorgets scen
Karlstads universitet kommer även att medverka med två miniseminarier. Det är Thomas Blom, lektor i geografi och turism, och Yvonne Leffler, docent i litteraturvetenskap, som kommer att berätta om sin forskning.
Thomas Blom har under flera år forskat om varför vi besöker platser där kända personer dött och begravts. I seminariet "Nu växer morbidturismen" ger han en samling exempel på morbida trender i turistnäringen.
Tid: torsdagen den 25 september kl 17.00
Plats: F5
I seminariet "Varför fascinerar skräckromaner" samtalar Yvonne Leffler och författaren Ola Larsmo om vad det är som gör monster, gastkramande förföljelsescener och blodigt våld till underhållning.
Tid: lördagen den 27 september kl 10.30
Plats: F5
Under Bokmässan kommer även Anders Tyrberg, docent i litteraturvetenskap, att medverka med sin uppmärksammade bok ”Anrop och ansvar. Berättarkonst och etik hos Lars Ahlin, Göran Tunström, Birgitta Trotzig och Torgny Lindgren”. Söndagen den 28 september klockan 11.00 intervjuas Anders Tyrberg av poeten och SvD-kritikern Erik Bergqvist i Värmlandsmontern. Klockan 13.30 samma dag intervjuas han av biskop Carl-Axel Aurelius på Svenska Kyrkans scen.
Även Dag Nordmark, professor i litteraturvetenskap, medverkar under Bokmässan. Han kommer att presentera boken "Vad är värmländskt?", som lanseras i samband med mässan. I boken behandlas bland annat det medeltida Värmland, dess historieskrivare, några av landskapets mer eller mindre kända författare, landshövdingarnas Värmlandsbilder, den okända historien om 1920-talets Radio Värmland samt engelska reseskildringar av Värmland från början av 1800-talet.
Tid: torsdagen den 25 september kl 13.30
Plats: Värmlandsmontern, C03:32
Bland de andra Karlstadforskarna som medverkar i Värmlandsmontern finns bland annat Elisabet Härenstam, Ulla-Britt Eriksson, Carl-Gustav Bornehag, Barbro Renck, Karin Forsling, Lasse Högberg, Gunnar Lindblom, Sten Neiker, Peter Olausson och Lennart Andersson.
Läs mer på www.bok-bibliotek.se och http://wermland.se/lansbib/.