Karlstads universitet organiserar om
2005-11-02Ny organisation från och med årsskiftet. Det är vad Karlstads universitet arbetar för fullt med just nu. Fyra fakulteter ersätter dagens tio institutioner. Tanken är att universitetet ska stå bättre rustat för framtiden.
Arbetet med att organisera om universitetet har pågått under en längre tid. Arbetsgrupper har studerat olika områden och frågeställningar, delbeslut har fattats av universitetstyrelsen och rektor. Förutom omstruktureringen av den akademiska verksamheten har även den administrativa servicen setts över. Steg för steg närmar sig universitetet en ny form.
Men vad kommer det att innebära för omgivningen, för studenter, för samarbetspartners och för allmänheten i stort?
- Själva omorganisationen är något som vi faktiskt inte vill att omgivningen ska märka särskilt mycket av. Däremot hoppas vi att man successivt upptäcker att vi byggt en stabil grund för fortsatt hög kvalitet i vår verksamhet: utbildning och forskning i samverkan med det omgivande samhället. Målet är att utifrån universitetets Vision 2015 stärka organisationen för att Karlstads universitet ska stå bättre rustat i mötet med framtiden, säger rektor Christina Ullenius.
Fortsatt forskningssamarbete över ämnesgränserna, tydligare ta plats i det internationella vetenskapssamhället och ökad samverkan med näringsliv och offentliga sektorn - det är några av delmålen i universitetets vision. Med omorganisationen vill Karlstads universitet även åstadkomma tydligare belutsvägar inom organisationen och säkra studentinflytandet.
Karlstads universitet får från och med den 1 januari 2006 fyra fakulteter samt behåller en nämnd och ett kansli för lärarutbildningen. Arbetet i fakulteterna leds av en verksamhetschef och en vald nämnd. Nämndens ordförande heter dekanus. Nämnden kommer bland annat att arbeta med utvecklings- och kvalitetsfrågor inom utbildning och forskning. Fakulteterna kommer att få namn, men kallas än så länge bara fakultet 1, 2, 3 och 4.
Inom varje fakultet kommer ämnena att grupperas avdelningsvis. Ibland kan ett ämne utgöra en hel avdelning. Ibland kan flera ämnen rymmas inom en avdelning, och i vissa fall kan ett stort ämne kanske få dela på sig och bilda två avdelningar.
Även lärarutbildningens nämnd är utsedd genom val. Nämnden och dess kansli arbetar med samordning och utveckling av utbildningen. Lärarutbildningen är en utbildning som går "på tvärs" genom universitet i och med att så många olika ämnen ingår. Det är därför som universitetet valt att i stort sett behålla denna särskilda lösning. Även Högskolelagen säger att lärarutbildningen ska ha en egen nämnd.
Vem finns var efter nyår?
Fakultet 1
Verksamhetschef Gunnel Kardemark, idag prefekt för Institutionen för ekonomi
Dekanus Lena Gonäs, professor i arbetsvetenskap
Fakultet 1 omfattar ämnena företagsekonomi, arbetsvetenskap, informatik, medie- och kommunikationsvetenskap, datavetenskap, nationalekonomi, psykologi, elektroteknik, rättsvetenskap och statistik.
Fakultet 2
Verksamhetschef Monica Schagerholm, idag prefekt för Institutionen för kemi
Dekanus Thomas Nilsson, professor i biokemi
Fakultet 2 omfattar ämnena materialteknik, miljö- och energisystem, matematik, fysik, kemi, kemiteknik, maskinteknik, biomedicinsk laboratorievetenskap, naturgeografi, biomedicin och byggteknik.
Fakultet 3
Verksamhetschef Stig Håkangård, idag prefekt för Institutionerna informationsteknologi samt natur och miljö
Dekanus Gerd Lindgren, professor i sociologi
Fakultet 3 omfattar ämnena sociologi, folkhälsovetenskap, statsvetenskap, kulturgeografi, biologi, omvårdnad, social omsorgsvetenskap, historia, miljövetenskap, hälso- och sjukvårdsadministration, geografi, oral hälsa och idrottsvetenskap.
Fakultet 4
Verksamhetschef Jan-Olof Åberg, idag universitetslektor i sociologi, samt koordinator för kvalitetsarbete
Dekanus Cristina Grenholm, professor tros- och livsåskådningsvetenskap
Fakultet 4 omfattar ämnena engelska, religionsvetenskap, pedagogik, pedagogiskt arbete, litteraturvetenskap, franska, filmvetenskap, specialpedagogik, tyska, idéhistoria, konst- och bildvetenskap, genusvetenskap, svenska som andra språk, svenska språket, spanska och musik.
Lärarutbildningens nämnd och kansli
Dekanus Anders Arnqvist, professor i pedagogiskt arbete
Mariana Hagberg, universitetslektor i biologi vid Karlstads universitet, blir chef för lärarkansliet.
Den gemensamma servicen
Studentservice: Lena Fries
Personalenheten: Anne-Christine Larsson
Strategisk chef för lokaler: Björn Nordenhammar
Lokalutnyttjande: Birgitta Hartung
Verksamhetsplanering: Torbjörn Borgsten
Ekonomi och finans: Louise Pålsson
Kommunikation och relationer: Lennart Blomqvist
IT-strategisk chef: Håkan Spjuth
IT-stöd: Henrik Holm
Biblioteksdirektör: tillförordnad Eva Arndt Kling (rekrytering pågår)
I ledningen och staben återfinns universitetsdirektör Lena Larsson, samverkansdirektör Per Fredriksson, prorektor Lars Haglund,vice rektor Boel Henckel, universitetsråd Bo Hidén, professor Lars-Arne Sjöberg, som expertstöd inom forskning och utbildning, samt Christina Knowles som kommunikationsstrateg.
Nästa förändring
Den siste december 2006 upphör Christina Ullenius anställning som rektor vid Karlstads universitet. Hon har då varit rektor för först Högskolan i Karlstad och senare universitetet i tolv år. Det är den längsta perioden en rektor får vara rektor vid en högskola eller ett universitet i Sverige. Universitetsstyrelsen har ansvaret för att rekrytera och föreslå regeringen en ny rektor. I juni 2006 ska det finnas ett förslag till ny rektor för Karlstads universitet. Det är sedan regeringen som fattar beslut i frågan.