Karlstads universitet och KK-stiftelsen blickar framåt
2004-03-16I år fyller Karlstads universitet fem år. Samtidigt firar KK-stiftelsen sitt 10-årsjubileum. Låt oss titta i backspegeln för att se vad vi har åstadkommit, men också rikta blicken framåt mot kommande samarbeten.
Redan innan Högskolan i Karlstad blev Karlstads universitet hade vi ett nära samarbete med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, eller KK-stiftelsen. Under åren som gått har flera framgångsrika forskningsprojekt byggts upp vid universitetet, med stiftelsens hjälp.
- Samarbetet med KK-stiftelsen har gett oss utrymme att utveckla både internationellt konkurrenskraftiga forskningsmiljöer och olika arbetsformer för att utveckla närregionen. Stiftelsen har gett oss ett kraftfullt stöd för att utveckla behovsmotiverad forskning. Vi har också fått möjlighet till en värdefull satsning på kompetensutveckling inom IT, säger rektor Christina Ullenius.
Fredagen den 19 mars besöker KK-stiftelsens vd, Madeleine Caesar, Karlstads universitet för att samtala om vad som hittills har gjorts och för att blicka mot framtiden.
Vad är KK-stiftelsen?
KK-stiftelsen arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det gör den bland annat genom att stödja forskning och forskarutbildning vid de nya universiteten. Syftet är att universiteten tillsammans med näringslivet ska kunna bygga upp forskning på hög internationell nivå, samtidigt som lärosätena får en ökad betydelse för näringslivet i regionen.
- En förutsättning för KK-stiftelsens stöd är att näringslivet aktivt engagerar sig i utvecklingen av de nya forskningsmiljöerna. Stiftelsens fokus ligger på tillämpad forskning. Minst 50 procent av medlen ska komma från näringslivet, berättar programchef Elisabeth Bergendal-Stenberg på KK-stiftelsen.
- Vi är övertygade om att ett starkt samarbete mellan Karlstads universitet och näringslivet gör att regionen som helhet också får bättre förutsättningar att utvecklas, säger stiftelsens vd Madeleine Caesar.
Nedan följer en presentation av några av de forskningsprojekt som Karlstads universitet driver i samarbete med KK-stiftelsen och näringslivet.
Den nya tjänsteekonomin
KK-stiftelsen och näringslivet satsar tillsammans 72 miljoner kronor under sex år på att bygga upp en forskningsprofil inom området "Den nya tjänsteekonomin" vid Karlstads universitet. Forskningen bedrivs inom Centrum för tjänsteforskning, CTF, i samverkan med Institutionen för informationsteknologi.
Forskningen kring den nya tjänsteekonomin tar fasta på hur man skapar metoder för att utveckla användarvänliga tjänster. Forskarna studerar även varför vissa produkter blir framgångar och andra inte samt hur kunder kan vara med och påverka nya produkter. Programmet har stöd från KK-stiftelsen fram till år 2007. Programledare är Patrik Larsson, lektor vid Centrum för tjänsteforskning. Bo Edvardsson, professor och forskningsföreståndare vid CTF, är vetenskaplig ledare.
Ytbehandlingsprogrammet
Programmet "Ytbehandlingsforskning vid Karlstads universitet" är en stor nationell satsning inom bestrykning och annan ytbehandling av papper och kartong. Programmet syftar till att utveckla universitetet till att bli en nod i ett nationellt och internationellt nätverk om bestrykning och annan ytbehandling.
Satsningen, som sker i samarbete med nationella och globala företag samt forskningsinstitut, ska stärka företagens möjligheter att satsa på en fortsatt utbyggnad av produktion av bestruket papper och kartong. Programmet har stöd från KK-stiftelsen fram till år 2005. Ansvarig för ytbehandlingsprogrammet är Lars Järnström, professor i ytbehandlingsteknik vid Karlstads universitet.
Tryckteknisk forskning, T2F
Karlstads universitet deltar sedan flera år tillbaka i det nationella forskningsprogrammet T2F, Tryckteknisk forskning. T2F startade 1999 och beräknas pågå i sex år. Inom programmet, som drivs i ett nätverk av högskolor, forskningsinstitut och industrier, forskar man inom områden som flerfärgstryck, kundnytta och tryck som kommunikationsform. Målet är att generera forskning vars resultat snabbt ska kunna tillämpas i praktiken, till exempel inom den grafiska industrin. En viktig samarbetspartner är BrobyGrafiska Utbildning i Sunne.
Förutom 49 miljoner kronor från KK-stiftelsen finansieras T2F av bland andra pappersindustrin och den grafiska industrin. Ansvarig för tryckteknisk forskning vid Karlstads universitet är Magnus Lestelius, lektor i grafisk teknik.
Materialteknisk forskning
I flera år har forskningen inom ämnet materialteknik vid Karlstads universitet fått ekonomiskt stöd från KK-stiftelsen. Tyngdpunkten har legat på forskning om verktygsmaterials egenskaper och deras tillämpningar. Det har bland annat handlat om studier kring slitstyrkan hos sågverktyg, utveckling av verktygsstål för varmbearbetning samt utveckling av skadetåliga pressgjutningsverktyg. Uppbyggnaden av universitetets materialtekniska forskning leds av professor Jens Bergström och har skett i samarbete med Böhler-Uddeholm och ett flertal andra företag.
Kompetenslyftet inom IT-området
I takt med att efterfrågan på grundutbildningar inom IT-området har ökat, ökar också behovet av fler kvalificerade universitetslärare. KK-stiftelsen satsar därför 196 miljoner kronor under perioden 1998-2004 för att öka antalet forskarutbildade lärare inom IT-området vid nya universitet och högskolor. Av dessa medel har 17 miljoner kronor gått till Karlstads universitet. Projektet har lett till internationell rekrytering av lektorer inom IT-området och lokal kompetensutveckling vid universitetet.
Stöd till samverkan
KK-stiftelsen har tillsammans med Nutek, Verket för näringslivsutveckling, stöttat landets nya högskolor och universitet i utvecklingen av nya former för samverkan med omgivande näringsliv, främst små och medelstora företag. En viktig del i arbetet har varit att möta näringslivets efterfrågan på kunskap. Programmet pågick mellan 1998 och 2002 och ledde bland annat till skapandet av Cens, Centrum för näringslivssamarbete, vid Karlstads universitet. Cens har idag gått in i universitetets samverkansgrupp, som fortsätter arbetet med att utveckla samarbetet mellan Karlstads universitet och företag i regionen.
HumanIT och CMIT
KK-stiftelsen har även varit med och finansierat uppbyggnaden av flera forskningsplattformar vid Karlstads universitet. Bland dem finns Centrum för HumanIT, Human Values of Information Technology, där samspelet mellan människa och informationsteknologi står i fokus. Forskningen bedrivs inom projekt som bland annat studerar e-handel, mobil kommunikation, informationsstress och IT i tredje världen.
En annan forskningsplattform som fått stöd från KK-stiftelsen är CMIT, Communication: Media and Information Technology, som rör kommunikation, multimedia och interaktiva medier.
Universitetet blickar framåt
Mångvetenskapliga satsningar och forskargrupper har varit en hörnsten i Karlstads universitets utveckling. Fem år efter universitetsinvigningen satsar vi nu vidare på att utveckla samarbetet med såväl regionala som nationella och internationella partners. Bland de nya satsningarna finns forskning kring morgondagens förpackningar och framtidens arena.
- KK-stiftelsen har betytt kolossalt mycket för utvecklingen av Karlstads universitet. Vi sätter värde på det arbetssätt som utvecklats för dialog och återkoppling vid ansökningar och profilförslag, och vi vill naturligtvis fortsätta denna dialog för att identifiera områden som är viktiga de närmaste åren, säger rektor Christina Ullenius.
- Flera av de områden som KK-stiftelsen stött går nu vidare i en ny utvecklingsfas, som vi hoppas att stiftelsen ska kunna finansiera. Förpackningars egenskaper och funktion, materialteknik och framtidens arena är sådana exempel. Vi är också angelägna om att finna former för finansiering av nydisputerade, så att de kan fortsätta att bidra till kunskapsutveckling och starta en akademisk karriär. Vi ska naturligtvis även utnyttja möjligheterna att utveckla våra utbildningar inom de områden som vi har framgångsrik forskning, avslutar hon.