Karlstads universitet leder EU-projekt mot barnpornografi
2009-02-26Spridningen av bilder och video på barn som utsätts för sexuella övergrepp har fått nya möjligheter som en följd av de senaste decenniernas utveckling inom datateknik och datakommunikation. När polisen gör tillslag i denna typ av ärenden handlar det numera ofta om stora datamängder. Hittills har undersökningar av det beslagtagna materialet skett med ett stort inslag av manuellt arbete, vilket är både påfrestande och resurskrävande för polisen.
För att ta fram verktyg som förbättrar polisens möjligheter att effektivt hantera denna typ av undersökningar har datavetenskap vid Karlstads universitet tagit initativ till FIVES-projektet. FIVES står för Forensic Image and Video Examination Support, och syftar till att ta fram programvara som kan användas som en flexibel "verktygslåda" för att hantera denna speciella typ av utredningar. Projektet är ett samarbete mellan akademiska partners, näringsliv och polismyndigheter.
I projektet, som leds av Karlstads universitet, ingår även Nederländska polisen (KLPD), NetClean Technologies AB, Bulgariska vetenskapsakademin, Tyska forskningsinstitutet för Artificiell Intelligens (DFKI) samt Belgiska Federala polisen (FCCU). Utöver dessa deltar också ett antal nationella och internationella polisorganisationer i olika referensgrupper.
Välkommet verktyg
- Att hantera och utvärdera stora mängder beslagtaget bild- och videomaterial på sexuella övergrepp mot barn är krävande och ett växande problem. Därför välkomnar vi den här möjligheten att ta fram nya verktyg inom området, säger chefsinspektör Christophe Monniez vid Belgiska Federala Polisen.
- Att direkt se sin forskning komma till praktisk användning inom ett så här viktigt område är väldigt stimulerande. Det är glädjande att vi i Karlstad får möjlighet att leda ett internationellt EU-projekt. Projektet knyter an till våra två fokusområden datasäkerhet och datakommunikation. Det är också lite extra roligt att en viktig del av projektet är att tillämpa den algoritm för effektiv datamatching som vi tagit fram, säger Johan Garcia, projektledare och forskare inom datavetenskap, Karlstads universitet.
Ett 20-tal personer kommer att arbeta inom projektet, som omfattar drygt 800 000 Euro och pågår under två år. Finansieringen kommer från EU och de deltagande parterna.

