- Karlstads universitet i strykklass
2008-10-23Forskningspropositionen som lades fram idag, torsdag, blev en kalldusch för Karlstads universitet och de andra unga universiteten. Regeringen väljer att satsa på de gamla universiteten.
Rektor Kerstin Norén är oerhört besviken på regeringens fördelning av forskningsresurserna.
- Regeringen har placerat de nya universiteten i strykklass vid fördelningen av forskningspengarna. I genomsnitt ökar anslagen med 14 procent, men för Karlstads universitet blir ökning 5 procent.
Kerstin Norén är besviken och arg sedan hon tagit del av regeringens forskningsproposition.
- Regeringen har inte förstått att Sverige behöver moderna universitet för att stärka Sverige som kunskapsnation och skärpa vår internationella konkurrenskraft. Man har låst sig i gamla tankebanor och tror att fokuserade satsningar på gamla lärosäten i storstäderna är vägen till framgång, anser hon.
Svårbegripligt är också, enligt Kerstin Norén, att regeringen inte vill inrätta ett innovationskontor i Karlstad där universitetet i samverkan med företag och myndigheter kommit långt för att skapa konkreta resultat av forskningen. Även på detta område satsar regeringen på de gamla universiteten.
- Upprörande, orättvis och irrationell! Det säger landshövding Eva Eriksson i Värmland, om regeringens forsknings- och innovationsproposition.
Enligt landshövding Eva Eriksson favoriserar regeringen systematiskt de gamla universiteten i storstadsregionerna på bekostnad av de nya universiteten i Karlstad, Sundsvall, Örebro och Växjö.
De nya universiteten fokuserar inte bara på akademisk kvalitet utan också på samverkan med näringslivet och andra delar av det omgivande samhället. Det sker bland annat genom de klusterbildningar som finns i Värmland, till exempel inom massa och papper, förpackningar, IT samt stål och verkstad. Det är viktiga verksamheter som har mer än 30 000 medarbetare och bidrar med minst 25 miljarder kronor till Sveriges exportnetto.
Karlstads universitet får 2,3 miljoner mer per år i fyra år till forskningen. Det ger en sammanlagd ökning på 9,2 miljoner kronor. Det innebär att Karlstads universitet totalt får 180,7 miljoner kronor till forskningen under 2009.
Regeringen har valt tre saker som ska generera mer pengar till lärosätena: externa medel, vetenskapliga publiceringar och citeringar. Det fjärde kriteriet som Karlstads universitet hoppades mycket på - samverkan - räknas med först från år 2010 och kommer inte att betyda så mycket.
Från 2010 tillkommer också en omfördelningsprincip som går ut på att elva miljoner av forskningsmedlen till Karlstads universitet först ska omfördelas utifrån de fyra kriterierna: externa medel, vetenskapliga publiceringar, citeringar och samverkan. Därefter går en summa pengar tillbaka till lärosätet, och det är inte säkert att det blir de "satsade" elva miljonerna. Det kan bli mer. Det kan bli mindre.