Karlstads universitet i storsatsning på förnyelsebar energi
2008-06-23Hur kan vi bidra till att få ner energiförbrukningen i världen? Under måndagen höll Stål & Verkstad presskonferens angående ett nytt Interregprojekt på Karlstads universitet.
Med kompetenscentrumet Stål & Verkstad som svensk projektägare har arbetet med ett större Interreg-projekt startat. Projektet som har arbetsnamnet FEM, har som målsättning att stärka företagens och därmed regionens konkurrenskraft inom områdena förnyelsebar energi, energieffektivisering och miljö. Det ska också att underlätta skapandet av ny företagsamhet inom området.
- Det är ett stort och viktigt projekt där vi nu tillsammans med några av våra största forskningsmiljöer och företag i regionen kommer att jobba med hur vi ska bidra till att få ner energiförbrukningen genom förnyelsebar energi, säger Per Eiritz, projektledare för den svenska delen av FEM-projektet.
Den första fasen av projektet sträcker sig över tre år och budgeten för den svenska delen av projektet uppgår till 17,5 miljoner kronor. Hälften av den svenska finansieringen består av medel från EU och den största delfinansiären är Region Värmland.
De områden som ingår är Värmlands och Dalarnas län samt de norska fylkena Hedmark, Östfold och Akershus.
Bengt Månsson, professor på avdelningen energi- miljö- och byggteknik vid Karlstads universitet, ser FEM-projektet som en del i ett ännu större sammanhang. Flera stora projekt inom energi- och miljöområdet är på gång.
- Karlstads universitet kommer att bidra med de styrkor som vi har inom energi- och miljöområdet. Det är bland annat pelletsforskning, solcellsforskning och energieffektivisering av byggnader. Dessutom har vi lång erfarenhet av ingenjörsutbildningar inom energi- och miljö på Karlstads universitet, vilket utgör en bra grund för samverkan mellan vårt universitet och flera norska högskolor.
I regionen finns redan idag världsledande företag och kunskapscenter inom området energi och miljö. Compare är ett av de kluster som drivit utvecklingen och nätverket framåt.
- Klimatpåverkan från våra datahallar globalt är lika stor som världens samlade flygbränsleförbrukning, berättade Mikael Lundström, projektledare på Compare som är en av projektets samarbetspartners.Vi kommer att jobba med testlabbet på Sätterstrand som en del i FEM-projektet
Flera betydande partner kommer aktivt att stödja FEM-projektet finansiellt eller med tid;
Region Dalarna, Arvika kommun, Karlstad kommun, Stål & Verkstad, Compare, Karlstads universitet, Energikontor Värmland, Kunnskapsbyen i Lilleström,Tretorget As i Kirkenaer, Kunnskapsparken i Hedmark, Kongsvinger Kunnskapspark, Odal Naeringshage, Magnor Naeringhage, Åsnes Naeringshage.
FEM-Projektet leds av huvudprojektledare Lars Gunnar Floa, Högskolan i Hedmark. Projektledare för den svenska delen är Per Eiritz, Stål & Verkstad.
En gemensam svensk/norsk styrgrupp har bildats med JanErik Odhe, Stål & Verkstad som ordförande.