Karlstads universitet i projekt som ska rädda Europas mest hotade mussla
2011-08-24Tjockskalig målarmussla är Europas mest hotade musselart. Nu satsas 4,9 miljoner euro i ett projekt som syftar till att rädda musslan och förbättra vattenkvalitet och livsmiljöer i 12 åar i södra Sverige. Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet och fem länsstyrelser i södra Sverige.
Den tjockskaliga målarmusslan har en livscykel som innebär att den under en kort period lever som parasit på en eller flera fiskarter.
- Vilka fiskarter som fungerar som värdfisk är dåligt känt och ska därför undersökas i projektet. Denna kunskap används sedan för att restaurera åarna så att musslorna ska trivas. Dessutom ska vi odla musslor som sedan skall planteras ut i åarna, allt för att förstärka de starkt hotade musselpopulationerna, säger Martin Österling, vetenskaplig koordinator på Karlstads universitet.
Varför satsas medel på en musselart?
- Åtgärder som är positiva för målarmusslan gagnar även vattenkvalitet och biologisk mångfald generellt. Till exempel gynnas hotade arter som flodpärlmussla, stensimpa, nissöga, lax och utter, säger projektledaren Ivan Olsson, vid Länsstyrelsen i Skåne län, som disputerade på Karlstads universitet 2004.
Konkreta åtgärder viktiga i projektet
Huvuddelen av budgeten går till konkreta åtgärder, varav de viktigaste är att kartlägga musslans värdfiskförhållanden, ta bort vandringshinder och restaurera livsmiljöer. I fyra åar där musslorna försvunnit återintroduceras de genom odling eller flyttning
Lokalt inflytande och medverkan
Vattenrådens arbete och markägarnas engagemang utgör projektets kärna och båda grupperna har inflytande över åtgärdernas utformning. Utöver konkreta åtgärder planeras evenemang för skolor som ligger i närheten, bland annat prova-på-aktiviteter som vadning, elfiske och musseljakt samt löpande informationsarbete lokalt.
Bakgrund
Det femåriga LIFE-projektet startar 2012 och finansieras via EU-kommissionen 50 procent, Naturvårdsverket 25 procent, Länsstyrelserna och Karlstads universitet 25 procent. Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Skåne, Jönköping, Blekinge, Östergötland och Södermanland samt Karlstads universitet.

