Karlstads universitet får ny forskarskola för lärare
2011-06-21Karlstads universitet har fått i uppdrag av regeringen att anordna en ny forskarskola för lärare i historia, samhällskunskap, religionskunskap och geografi. Det är ett uppdrag värt drygt 8,8 miljoner.
Dessutom deltar universitetet i ytterligare tre forskarskolor för lärare.
- Beslutet är mycket glädjande och visar att vår nyligen avslutade forskarskola för lärare i historia och samhällskunskap var framgångsrik, säger Bengt Schüllerqvist, professor i historia och föreståndare för forskarskolan.
- Särskilt glädjande är dels att vi fått gehör för att utvidga den nya forskarskolan till religions- och geografiämnena, dels att vi kan erbjuda också lärare från årskurs 4-6 att söka, säger han.
Forskarskolan där Karlstad är huvudman ska utbilda sammanlagt 20 lärare till en licentiatexamen med ämnesdidaktisk inriktning. Intresserade lärare beräknas kunna söka i början av hösten 2011 och forskarskolan beräknas starta i januari 2012.
- Det är glädjande och klok att satsa på att forskarutbilda lärare. Det kommer att tillföra både skolorna och utbildningsvetenskapen viktig kompetens,säger Kenneth Nordgren, dekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet.
- Att Karlstads universitet lyckats så väl beror på att vi har en framgångsrik lärarutbildning och att vi satsat på att bygga upp en stark ämnesdidaktisk forskning.
Karlstads universitet är också med i tre andra forskarskolor för lärare.
En sker i samarbete med Linköpings universitet och är en forskarskola i naturvetenskap, matematik, teknik och dessa ämnens didaktik för verksamma lärare och förskollärare. Forskarskolan har namnet Lic Font D.
Den andra forskarskolan sker i samarbete med Malmö högskola och är en forskarskola för ämnesdidaktik i mångfaldens förskola. Det handlar om förutsättningar och möjligheter för barns språkliga och matematiska utveckling och lärande. Forskarskolan heter Fo Ba SM.
- Vi är väldigt glada för att Vetenskapsrådet har beviljat medel för "Forskarskola för ämnesdidaktik i mångfaldens förskola", säger Tomas Saar, lektor i utbildningsvetenskap vid Karlstads universitet. Det är en bekräftelse på kvaliteten i vår inriktning mot de yngsta barnen. Vi kommer att genomföra forskarskolan tillsammans med Göteborgs universitet, Linköpings universitet samt Malmö högskola som är värdhögskola. Karlstads universitet ingår med ett antal licentiander, handledare och kurser.
-Det som är spännande med de här licentianderna, som samtidigt är yrkesverksamma inom förskolan, är att de är så nära praktiken. De kan på så sätt integrera det vetenskapliga i förskolans verksamhet samtidigt som de tar med frågeställningar från förskolans praktik in i forskarskolan, säger Tomas Saar.
Den tredje forskarskolan bedrivs av Stockholms universitet och Karlstads universitet medverkar. Den handlar om yrkesämnenas didaktik.
Uppdraget att bedriva dessa tre forskarskolor är värt drygt 7 miljoner, 8,8 miljoner kronor respektive 7 miljoner kronor.
Totalt inkom 33 ansökningar från 15 olika lärosäten. 14 ansökningar beviljades. Det är Vetenskapsrådet som har granskat ansökningarna.
Didaktik kan beskrivas som vetenskapen om lärandet. Det handlar om sådant som påverkar skolans undervisning och undervisningens innehåll.

Foto: Kommunikationsavdelningen, Karlstads universitet.

Foto: Kommunikationsavdelningen, Karlstads universitet.

Foto: Charlotte Gustavsson

Foto: Kommunikationsavdelningen, Karlstads universitet.

Foto: Kommunikationsavdelningen, Karlstads universitet.

Foto: Charlotte Gustavsson