Karlstads universitet får drygt fem miljoner till tjänsteforskning
2009-10-05CTF, Centrum för tjänsteforskning, vid Karlstads universitet har beviljats 5,2 miljoner kronor från Vinnova för att forska om ledning och organisering av tjänsteverksamhet. Forskningsprojektet kommer att bedrivas i samarbete med bland annat regionens IT-kluster Compare och IT-företaget Stamford i Karlstad.
I det nya forskningsprojektet - medarbetardriven och kundorienterad tjänsteinnovation - ska forskarna studera hur tjänsteföretag inom IT-branschen tar vara på medarbetarens idéer och förslag för att utveckla verksamheten och dess tjänsteerbjudanden. Inom forskningen om tjänsteinnovation har det under en tid fokuserats på kundens, användarens, bidrag till tjänsteinnovationsprocessen - i detta projekt ligger fokus på medarbetaren.
Målet med forskningen är att utveckla en modell eller metod för hur en verksamhet bättre kan ta tillvara medarbetares förslag och idéer för utveckling av tjänster.
- Det finns idag inte mycket forskning kring detta i Sverige men internationellt finns exempelvis en modellen som används av Toyota och bygger på alla medarbetares delaktighet i utvecklingsprocessen, säger professor Bo Edvardsson vid CTF.
Forskningsprojektet kommer att drivas av professor Bo Edvardsson, docent Per Skålén och fil.dr. Erik Sundström.
I projektet medverkar både små och stora tjänsteverksamheter som ska studeras via intervjuer med ledning och medarbetare samt genom observationer och deltagande i det konkreta arbetet. De verksamheter som kommer att ingå i studien är bland annat IT-företag Stamford i Karlstad och Landstinget i Värmland. Compare och Almega kommer som partner i projektet att bidra med att sprida studiens resultat.
CTF och Compare har sedan tidigare ett samarbete kring tjänsteutveckling och tjänsteinnovationer inom IT-näringen - bland annat för att tillsammans identifiera forskningsuppgifter.
Det nu aktuella samarbetet kommer att drivas inom ramen för Compare Business Innovation Centre.
- Att CTF beviljats detta forskningsbidrag är viktigt för den regionala medfinansieringen - men det förutsätter också motsvarande EU-finansiering för vår del, förklarar Ulf Lidberg på Compare. Beslut om eventuell EU-finansiering kommer att fattas av Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige i slutet av året.
Vinnova är en statlig myndighet som ska bidra till att höja tillväxten och välståndet i hela landet. Myndigheten stödjer innovationer kopplade till forskning och utveckling.