Karlstads alumninätverk – allt mer internationellt
2007-10-16Alumninätverket fick mejlhälsningar från några alumner bosatta utomlands. Jonas Christoffersson berättade om sitt jobb på Electrolux i Sydafrika, Regina Ekhem om jobbet på Aker Kvaerner i Holland och Lars Henriksson om sitt liv i Kanada, nu senast som svensk honorärkonsul.
Alumninätverket vid Karlstads universitet har idag över fyratusen medlemmar. Fler än hundra alumner har sina postadresser utomlands. Några av dessa är svenskar bosatta utomlands för längre eller kortare perioder, medan andra är födda utomlands, har studerat i Karlstad och sedan återvänt till sina ursprungsländer. De flesta av våra internationella alumner från Karlstad lever och jobbar inom Europa, främst Norge, men även i Finland, Belgien, Nederländerna, Irland, Storbritannien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Spanien, Polen och Tjeckien. Utanför Europa kan vi hitta tidigare studenter i USA, Kanada, Australien, Sydafrika, Syrien, Sydkorea, Indien, Thailand och Kina.
Jonas Christoffersson läste på ekonomlinjen vid dåvarande Högskolan i Karlstad och tog sin examen 1994. Han fortsatte sedan sina studier på annan ort.
- Jag trivdes bra i Karlstad, som är en trevlig stad. Jag hade många goda vänner och var med om bra fester och aktiviteter i vår utbildningsförening Karlekon.
Eftersom högskolan ännu var förhållandevis liten, upplevde Jonas Christoffersson att det fanns bra möjligheter att påverka utbildningen. Emellertid var det svårt att få intressanta jobb direkt efter utbildningen. Han fann att de flesta företag föredrog studenter från Handelshögskolan i Göteborg och universiteten i Lund, Uppsala och Linköping.
- Under den första delen av 2004 var det arbetsgivarens marknad. Men jag är övertygad om att ekonomlinjen vid Högskolan i Karlstad var lika bra som på något av de övriga universiteten.
Jonas Christoffersson och hans fästmö Annelie sökte emellertid internationella utmaningar. Och Sydafrika var ett av de länder de var intresserade av.
- Det kändes spännande, klimatet var bra och där talar man engelska.
Jonas Christoffersson undersökte sina möjligheter och blev så småningom erbjuden ett jobb som CFO (Chief Financial Officer) och Country Officer i Sydafrika för det multinationella företaget Electrolux. De flyttade med sin lilla dotter, som vid flytten hade hunnit bli drygt två månader.
Det blev två mycket intressanta år i Johannesburg med spännande upplevelser och resor, nya trevliga vänner, men även gamla vänner som kom på besök. Men familjen Christoffersson beslutade sig ändå för att återvända till Sverige. De var utleda på den höga kriminaliteten.
- Vi bodde i ett fantastiskt hus och hade hemhjälp i ett område med högsta möjliga säkerhet. Så visst var vi priviligierade. Men kriminaliteten i Johannesburg var hög. Vad man i Sverige läser i tidningen om och ser på ”Efterlyst” i TV är något som frekvent hände mina vänner, kolleger och anställda som inte bodde i ”high secure areas”.
Även om Jonas Christoffersson och hans familj var relativt skyddade, var de uttråkade av att bo i ett lyxigt fängelse och hänvisade till att handla på skyddade varuhus. De kunde inte heller promenera fritt på gatorna. De var ständigt tvingade att planera varje steg av sitt liv.
- När vi fick vår andra dotter, fattade vi beslutet att återvända till Sverige.
Jonas Christoffersson upplever att det var en tuff tid att vara chef i Sydafrika med många kulturella möten, tuffa beslut och konflikter. Men han känner att han har vuxit både som person och som chef. Han har fått perspektiv på sitt liv.
- Mitt råd till alla som är klara med sin examen är att söka ett internationellt uppdrag om man är intresserad. Även om man är osäker på om det är bra för karriären. Det är viktigt att vara aktiv och på det klara med sina ambitioner. Annars kan man riskera att bli ”a victim of coincidences”, det vill säga beroende av att någon annan planerar ens liv.
Regina Ekhem läste magisterprogram i utbildningsledning under åren 2001 till 2006 på Karlstads universitet. Hon läste även psykologi, interkulturell kommunikation, risk management, nationalekonomi, genusvetenskap, statsvetenskap samt kurser inom området arbetsvetenskap. Nu arbetar hon sedan 18 månader som HR Development Officer på Aker Kvaerner i Den Haag i Nederländerna.
- Min man fick ett jobberbjudande i Holland på företaget Aker Kvaerner, samma företag där han var anställd i Karlstad. Då bestämde jag mig för att söka jobb på samma företag.
På Aker Kvaerner ansvarar Regina Ekhem för kvalitetsarbete. Hon har ansvar för ett kvalitetsadministrativt system, som innebär att hon gör kvalitetskontroller på olika dokument som ledningsdokument och regleringsdokument. Hon ansvarar för kvalitetsutveckling inom alla avdelningar på kontoret i Zoetermeer. Hon har också utvecklat ett introduktionsprogram för nyanställda, ett utvecklingsprogram, ”New Talents Programme” och varit med om att ta fram en chefsutbildning i presentation och undervisning.
Förutom kontoren i Rotterdam och Zoetermer i Holland, har företaget kontor i Port Solent i England, i Langenfeld i Tyskland samt i Antwerpen i Belgien. Huvudkontoret ligger i Zoetermeer.
- Det är spännande att samarbeta med alla kontoren och att ständigt befinna sig i en internationell miljö, säger Regina. Det är till stor del tack vare kursen i interkulturell kommunikation på Karlstads universitet som jag klarar av att hantera de kulturella krockar som jag ofta konfronteras med.
Eftersom företaget håller på med en omorganisation, har hon även stor nytta av kursen i risk management. Studierna i personal och organisation har hjälpt henne mycket på hennes nuvarande arbete, men hon skulle ha velat lära sig mer om förändringsarbetet inom en organisation. Hon har även stor nytta av studierna i genusvetenskap och av sitt tidigare engagemang i JäMå, studentkårens jämställdhets- och mångfaldsförening. Av sina kvinnliga kolleger blev hon nämligen helt nyligen invald i Company Works Council. Och nu kommer Regina Ekhem att ta upp frågan om kvinnliga rättigheter på företaget.
Men tankarna går ofta till hennes gamla universitet i Karlstad.
- Med värme tänker jag på mina underbara lärare Torsten Norlander, Peggy Saltin, Inge Svedung, Barbro Renck, Ragnar Andersson, Stefan Backe, Ulf Blossing, Thomas Wennstam, Maiwor Grundh, mina supportrar Inger Jonsson och Ingrid M Hansson, mina studieklasskompisar och inte minst Lena Fries som var ett stort stöd.
Regina Ekhem är glad över att det finns ett alumninätverk på Karlstads universitet.
- Det är kul för oss alumner som jobbar utomlands att kunna kommunicera med vårt gamla universitet och våra gamla studentkompisar. Vi får möjlighet att hitta gamla kamrater, bredda nätverket och tipsa andra om hur det fungerar att jobba utomlands.
Se även foton på följande pdf:
Reegina1
Reegina2
Lars Henriksson hade en mångårig karriär inom studentkåren vid universitetsfilialen i Karlstad i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Han var en av de första studentkårsordförandena efter Kjell Fredriksson, senare kultursekreterare i Karlstad och Bo Hidén, som var universitetsråd de sista åren före sin pension 2006. Samtidigt med kårkarriären läste han ekonomi, statistik och matematik.
- Mitt liv utomlands började med ett stipendium från Rotary International, berättar Lars Henriksson.
Men för att få stipendiet var det nödvändigt att ha en examen. Lars Henriksson såg till att skaffa sig en fil kand examen i ekonomi. Hans akademiska prestanda tillsammans med kårengagemanget gav utdelning i form av ett stipendium till ett års studier vid University of Alberta i Edmonton. Där tog han sin MBA-examen, Master of Business Administration, och återvände sedan till Karlstad för att jobba ett par år, först på Högskolan i Karlstad och därefter på Utvecklingsfonden i Värmland.
Så kom erbjudandet att börja på Exportrådets kontor i Toronto under ett år.
- Jag sade upp mig från Utvecklingsfonden och slog ner bopålarna i Toronto. Men året vid Exportrådet förvandlades till närmare tio år, säger Lars Henriksson
Eftersom han trivdes bra med det slags kontaktskapande arbete som Exportrådet bedriver, föll det sig ganska naturligt att han valde att fortsätta i egen regi med liknande arbetsuppgifter i Toronto. Han har även varit engagerad i svensk-kanadensiska handelkammaren i Toronto. För några år sedan blev han utnämnd till svensk honorärkonsul för Ontario.
För Lars Henriksson var studenttiden en kul period. Hans starka kårengagemang gav honom flera olika erfarenheter, som han har haft oerhörd nytta av i sina jobb.
- Alla år vid universitetsfilialen och därefter Högskolan talar väl sitt tydliga språk. Frågan är om jag inte trivdes alltför väl. Och på det stora hela hade vi mycket bra lärare. Nybyggarandan i Karlstad gjorde det spännande att vara där.
Han beklagar att han inte haft tillfälle att engagera sig i alumniverksamheten vid Karlstads universitet, men tycker att det alltid är lika roligt att få nyhetsbrevet och andra alster från alumninätverket. Han uppskattar även att han fick den senaste kurskatalogen för Karlstads universitet.
- Det var både imponerande och intressant att se den. Jag var med och tog fram den första kurskatalogen för Högskolan i Karlstad för många år sedan.
Han har sett hur viktig alumniorganisationen har varit för University of Alberta och andra lärosäten i Nordamerika. University of Alberta vårdar ömt sina alumni-avdelningar runt om i världen. Universitetets alumninätverk spelar också en mycket viktig roll i arbetet med att samla in pengar till universitetet. Dessutom arrangerar universitetet en rad sociala träffar, föreläsningar och andra former av presentationer runt om i världen, där det finns alumni-avdelningar. För vissa alumniorganisationer för specifika utbildningar är jobberbjudanden en viktig del av verksamheten.
Lars Henriksson är intresserad av att följa alumniverksamheten vid Karlstads universitet och kan tänka sig att vara delaktig i någon av de framtida alumniarrangemangen.