Karlstadforskare på Vetenskapsfestivalen
2004-04-15När den internationella vetenskapsfestivalen går av stapeln i Göteborg den 7-16 maj finns Karlstads universitet på plats med fyra föreläsande forskare.
Hur blev dinosaurierna fåglar? Borde doktorn läsa romaner? Vad kan vi säga om universums historia och framtid? Och hur tar vi vara på begränsade vattenresurser i olika kulturer och miljöer? Om detta handlar de föreläsningar som Karlstads universitet bidrar med under den internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg i maj.
Årets huvudtema är "Livets mening" och behandlar allt från livets uppkomst och evolutionsbiologi till rymdforskning, filosofi, religionsvetenskap och medicin. Dessutom finns två underteman. Det första är "Hållbar utveckling". Detta tema är kopplat till den stora internationella konferensen "Learning to change our world" som hålls i Göteborg i samband med Vetenskapsfestivalen. Det andra undertemat är "Värt att veta".
Det är åttonde året i rad som Vetenskapsfestivalen invaderar Göteborgs museer, bibliotek, institutioner och biografer. Under tio dagar sjuder staden av hundratals aktiviteter inom forskning och vetenskap, som kommuniceras både traditionellt och okonventionellt genom föreläsningar, workshops, debatter, experimentverkstäder och mycket mer. Vetenskapsfestivalen omfattar både svensk och internationell forskning och är öppen för alla.
För skolelever och lärare görs ett särskilt program där eleverna själva är aktiva och på ett spännande sätt engageras i vetenskapen. Skolprogrammet startar redan den 3 maj och pågår till den 14 maj. Programmet är öppet för grundskolans elever och lärare.
Från Karlstads universitet deltar följande forskare i årets Vetenskapsfestival:
Hur blev dinosaurierna fåglar?
Jan Rees, fil dr i geologi
Tid: söndagen den 9 maj kl 16.15
Plats: Stadsmuseet i Göteborg, Wilsonrummet
Sedan Darwins bok ”On the origin of species” gavs ut 1859 och den så kallade urfågeln Archaeopteryx upptäcktes 1861, har fåglarnas ursprung debatterats flitigt. Många nya fossilfynd under det senaste decenniet har gjort debatten än livligare och stärkt teorin om fåglarna som flygande dinosaurier.
Människan i kosmos
Claes Uggla, professor i teoretisk fysik
Tid: lördagen den 15 maj kl 12.30
Plats: Stadsbiblioteket i Göteborg, utställningshallen
Vad kan vi säga om universums historia och framtid? Vilken betydelse har kosmologin för hur vi uppfattar vår plats i världen? Vilka frågor kan modern kosmologi besvara och vilka kan inte besvaras? Claes Uggla funderar och visar bilder.
Blir man en bättre doktor av att läsa romaner?
Rolf Ahlzén, lektor i miljövetenskap
Tid: lördagen den 15 maj kl 15.00
Plats: Stadsmuseet i Göteborg, Wallenstamsalen
Modern medicin är fylld av tekniska undersökningar. Men samtalet mellan läkare och patient är fortfarande själva kärnan i det medicinska arbetet. Utan en dialog som öppnar för förståelse blir diagnosen osäker och terapin vansklig. Kanske förtrogenhet med dikter, romaner och dramer underlättar för läkaren att nå en sådan förståelse? På vilket sätt kan litteraturen berika doktorn?
Utan vatten ingen utveckling
Fredrik Holm, adjunkt i miljövetenskap och frilansjournalist
Tid: söndagen den 16 maj kl 14.00
Plats: Handelshögskolan i Göteborg, sal C23
Utan tillgång till vatten är talet om en hållbar utveckling meningslöst. Hur tar vi vara på begränsade vattenresurser i olika kulturer och miljöer? Och hur formas en hållbar utveckling utifrån vattenbruket? Fredrik Holm talar och visar bilder från Sydafrika och Tibet med exempel på såväl god som dålig vattenhushållning.
Mer information: www.goteborg.com/vetenskapsfestival