Karlstadforskare i forskningsetiska nämnder
2004-02-05Tre forskare vid Karlstads universitet sitter sedan årsskiftet med i de forskningsetiska nämnder som nyligen inrättades på nationell basis.
Från och med den 1 januari 2004 gäller en ny lag om etikprövning av forskning om människor. Den omfattar forskning på levande personer, men också forskning på avlidna och på biologiskt material från människor samt forskning som innebär hantering av känsliga personuppgifter.
I samband med införandet av den nya lagen har en central och sex regionala nämnder för etikprövning inrättats som fristående myndigheter, indelade i två eller flera avdelningar. Minst en avdelning på varje ort prövar ärenden inom det medicinska vetenskapsområdet medan en prövar ärenden som rör övrig forskning. Den centrala forskningsetikprövningsnämnden har sitt kansli vid Vetenskapsrådet i Stockholm, medan de regionala nämnderna är placerade i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå, Uppsala samt vid Karolinska institutet i Stockholm.
Tre forskare vid Karlstads universitet sitter sedan årsskiftet med i de forskningsetiska nämnder som är placerade i Uppsala.
Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, ingår i den regionala etikprövningsnämnden för medicinsk forskning.
– I denna nämnd vill man bland annat ha med personer som representerar dem som inte kan svara för sig själva, till exempel barn och äldre. Jag sitter med i egenskap av barnläkare, men representerar samtidigt ämnet folkhälsovetenskap, berättar Staffan Janson.
Gerd Lindgren, professor i sociologi, och Lena Gonäs, professor i arbetsvetenskap, sitter båda med i den regionala etikprövningsnämnden för övrig forskning.
– Det känns väldigt bra att Karlstads universitet är så väl representerat i dessa nationella nämnder, säger Staffan Janson.
Mer information: www.forskningsetikprovning.se