Karlstadforskare har bidragit till säkrare hantering av patientuppgifter
2019-08-29I Brasilien sker 63 procent av sjukvården i hemmen och där har införandet av digitala hjälpmedel revolutionerat sjukvården. Journaler som tidigare fylldes i för hand kan nu exempelvis snabbt läggas in i digitala system. Samtidigt ställs höga krav på att patientuppgifter hanteras på ett säkert sätt. Leonardo Horn Iwaya, doktor i datavetenskap vid Karlstads universitet, har varit med och tagit fram ett säkert och integritetsskyddande system för mobil insamling av hälsodata.
– En av de viktigaste faktorerna för system som hanterar känslig information, som till exempel medicinsk data, är att de är säkra. Om patienten inte litar på systemet kommer de inte att ge läkaren all information som denne behöver för att göra en korrekt medicinsk bedömning. Trots detta saknar många av dagens mobila lösningar för hälsodatainsamling krav på säkerhets- och integritetsskydd, säger Leonardo Horn Iwaya.
Samarbete mellan Ericsson, Karlstads universitet och Sao Paulo universitet
Tillsammans med Eriksson och forskare vid Sao Paulo University, har Leonardo tagit fram ett säkerhetsramverk för GeoHealth, en app för medicinsk datainsamling. 28 000 familjer, runt 100 000 personer, deltog i studien för att ta fram systemet. I studien genomfördes bland annat en stor analys av litteratur för att få fram underlag till den mest lämpade lösningen. Viktiga faktorer som forskarna också utgick från var att det skulle vara enkelt för programmerare att genomföra uppdateringar och underhåll.
– En av utmaningarna var att få utvecklarna att känna sig bekväma med det nya API:et Det var viktigt att hålla det så enkelt som möjligt för att underlätta för utvecklarna, som inte är experter i integritetsskyddande system, men som ändå har uppgiften att underhålla systemet. säger Leonardo Horn Iwaya.
– En annan fördel utöver dataskyddet är att patientuppgifterna digitaliseras direkt. Tidigare när man använde pappersformulär, tog det 30-45 dagar innan uppgifterna nådde de digitala systemen.
Läs mer om studien här.

