Karlstad siktar mot Årets studentstad
2024-11-19Karlstads universitet och Karlstads kommun har under lång tid samverkat på många sätt. Nu har parterna tecknat nytt samverkansavtal från 1 januari 2025. De två huvudområdena för samverkan är Forskning och innovation respektive Stärkt studentsamverkan. En ambition är att bli Årets studentstad igen.
– Karlstads kommun är en viktig partner för Karlstads universitet. Vi samverkar på många olika områden och det kan kanske tyckas att ett samverkansavtal är onödigt eftersom vi ändå samverkar så mycket. Men genom att teckna ett avtal som detta så sätter vi ordentlig kraft bakom några särskilt viktiga prioriteringar, säger Jerker Moodysson, rektor Karlstads universitet.
– Det är avgörande för Karlstads och Värmlands utveckling att vi attraherar unga människor med nya idéer och hög utbildningsnivå. Universitetet är en viktig del för att trygga kompetensförsörjningen i länet. Vi ska vara en attraktiv student- och universitetsstad där studenterna vill stanna efter sina studier. Jag ser fram emot vår fortsatta samverkan och allt vi kan göra tillsammans, säger Linda Larsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Årets studentstad
Parterna ska bland annat titta på möjligheten att Karlstad ska bli Årets studentstad igen. Karlstad Studentkår har inte tagit ställning än, men meddelat att de gillar ambitionen.
Årets studentstad är en utmärkelse som Sveriges förenade studentkårer delar ut årligen sedan 1999. Senast Karlstad fick titeln var 2009/2010.
Åtta temaområden
När det gäller samverkan kring huvudområdet Forskning och innovation har parterna gemensamt definierat fyra olika temaområden:
- Klimat och miljö
- Samhällssäkerhet, inklusive samhälls- och beredskapsplanering
- Värdeskapande och tjänsteinnovation
- Ledning och styrning
Även Stärkt studentsamverkan har fyra temaområden:
- Utbildningssamverkan och framtidens kompetensförsörjning
- Internationalisering
- Studentstaden Karlstad
- Platsattraktivitet och talangattraktion
En styrgrupp, huvudkontakter för varje samverkansområde samt arbetsgrupper med representanter för båda parter utses. Dessa ansvarar för handlingsplaner, verksamhet och årlig uppföljning.