Karlstad del av forskarskola för förskollärare
2010-04-12Vetenskapsrådet har beviljat medel för att starta forskarskolor för förskollärare. Det blir Malmö högskola och Stockholms universitet som får dela på 10 miljoner kronor. Båda forskarskolorna är uppbyggda genom samverkan med andra lärosäten och Karlstads universitet ingår i samarbetet runt Malmö högskola.
- I Karlstad har vi en stark profil inom området, till exempel genom den utbildningsvetenskapliga centrumbildningen för forskning om barn och barndom (UBB), som forskarskolan kommer att knytas till. Samarbetet med forskarskolan kommer att stärka Karlstads forskning om barn, säger Tomas Saar som är koordinator och handledare i forskarskolan.
I samarbetet med Malmö högskola ingår även Göteborgs universitet och Linköpings universitet. Temat för forskarskolan kommer att bli "Barndom, lärande, ämnesdidaktik".
- Temat innebär att barns lärande och utveckling måste ses i relation till barns livsvillkor och erfarenheter och att de kan se ut på många olika sätt. Det är just detta som studeras i forskarskolan. Att flera universitet samarbetar innebär att vi kan få del av allas kunskap inom området, vilket är utvecklande både för doktoranderna, handledarna och de respektive lärosätena.
Forskarskolorna för förskollärare ska bygga upp en kunskapsbas om barns språkliga och matematiska utveckling och öka antalet förskollärare med utbildning på forskarnivå. De förskollärare som deltar i utbildningen måste göra det i en omfattning motsvarande minst 80 procent av studier på heltid. Förskollärarna kan alltså få möjlighet att gå forskarutbildning på universitetet, samtidigt som de arbetar kvar deltid på sin förskola.
Beslutet om forskarskolorna fattades i slutet av mars och exakt hur Karlstads universitets roll kommer att utvecklas återstår att se.
- Det här är så nytt så vi vet fortfarande inte hur många doktorander vi kan anta i Karlstad, säger Tomas Saar.