Karin Wiklund ny ordförande för jämställdhetskommittén
2001-06-05Lönefrågan, könsblandade kurser och genusperspektiv i lärarutbildningen. Se där några viktiga frågor för jämställdhetskommitténs nya ordförande Karin Wiklund.
Andra engagemang, bland annat ordförandeskapet i Vetenskapsrådet, gjorde att förre ordföranden Bengt Westerberg avgick i våras.
– Men hans engagemang i frågorna och våra positiva kontakter med honom fortsätter som förut, även om de nu tar andra former, säger nya ordföranden Karin Wiklund.
Karin är universitetsadjunkt i pedagogik, med placering på Jämställdhetscentrum, och studierektor för ämnet genusvetenskap.
– Jag ser ordförandeskapet som ett stort förtroende, säger Karin Wiklund. Egentligen var jag tveksam till att tacka ja eftersom jag hör till Jämställdhetscentrum och folk kan få svårt att skilja min roller åt. Men de ansvariga tyckte inte att det var något problem.
Som ny handläggare för kommittén tillträder Eve Runsten i höst och till dess har Elisabeth Lipcsey den rollen.
– Det har varit svårt att fylla det tomrum som Bengt har lämnat, men nu har vi lyckats. Jag tittar nu förutsättningslöst på organisationen för jämställdhetsarbetet, på kommittén och dess två styrgrupper. Bengt Westerberg som ordförande och Karin Branzell som handläggare har byggt upp en mycket gedigen grund att jobba vidare på.
Skiljer uppdrag åt
Karin Wiklunds forskning handlar om villkoren för vuxnas lärande med specialområdet organisation.
– Jag tror jag har många kunskaper inom området som är bra i arbetet. Jag ska vara väldigt strikt att skilja mina uppdrag åt, men kunskapen från det ena kanske kan vara till glädje för det andra.
Viktiga frågor för kommittén att ta tag i tycker Karin bland annat är rekryteringen av studenter.
– Vi följer samhällets könsmönster med utpräglat mans- respektive kvinnodominerade områden. Det är viktigt att arbeta för mer könsblandade klasser. Exempelvis samarbetar sjuksköterske- och elektroingenjörsprogrammen i höst om en kurs i genusvetenskap. Det är ett mycket spännande experiment.
Lönefrågan viktig
Andra viktiga frågor är genusperspektiv i lärarutbildningen och inte minst löner.
– Lönefrågan har arbetats med länge här och min bestämda uppfattning är att universitetet inte tänker ge sig förrän frågan är löst.
Karin Wiklund konstaterar nöjt att det finns gott om människor med stort engagemang i jämställdhetsfrågor och som är beredda att arbeta med dem.
– Det är viktigt att ge dem utrymme.
Ledamöterna i jämställdhetskommittén är nu:
Cristina Grenholm, Margot Rolandsson, Thomas Blom, Martin Sundqvist, Thomas Wennstam, SACO, Ann Mari Strand, OFR, Anders Anstrin, Karlstad studentkår, en doktorand som utses av studentkåren samt Karin Branzell från mångfaldskommittén.