Känslosam resa för lärarstudenter
2008-04-14- Man kände lukten och hörde skriken inom sig. Men jag ångrar inte att jag åkte, det borde alla göra, säger Karin Nordkvist, en av de lärarstudenter vid Karlstads universitet, som rest i Förintelsens spår.
- Det här är en resa som skapar mycket starka känslor. Mitt mål är att ge studenterna kunskap som de kan omvandla och använda i sin kommande lärarroll. Resan är en del i arbetet med att ge dem verktyg för för att förebygga främlingsfientlighet, mobbning och annan kränkande behandling i skolan, säger Anders Österberg, lärarutbildare i samhällskunskap vid Karlstads universitet.
Resan riktar sig till lärarstudenter. Många av dem ska arbeta med yngre barn.
- Även om jag kommer att arbeta med de yngre åldrarna och inte undervisa om Förintelsen kommer jag att ha nytta av det här. Jag trodde att jag hade bra koll, men när jag kom dit insåg jag att jag inte alls hade förstått. Nu har jag en erfarenhet att bygga på när jag arbetar med frågor om demokrati och värdegrund, säger Johan Krulle, lärarstudent.
- En stark upplevelse var när Joost Lakmaker berättade om sina år som fånge i olika läger, bland annat i Auschwitz. Vi hade precis besökt området och var på väg till hotellet. Alla var väldigt berörda och det blev så verkligt när vi fick ett namn och ett ansikte. Då grät nästan hela bussen, säger Karin Nordkvist. Det har varit ett väldigt bra upplägg och vi har fått stöttning hela tiden.
Resan gjordes för fjärde året i rad och är ett samarbetsprojekt med Brottsförebyggande centrum i Värmland. Det planeras redan fler resor.
Här kan du läsa mer om lärarstudenternas resa i Förintelsens spår.