Känslor viktiga för vår sociala förståelse
2004-12-06Ett snabbt ögonkast. En suck. Ett röstläge. Det är ofta med nästan osynliga medel som vi uttrycker våra känslor när vi umgås med andra människor. Detta sätt att kommunicera är mycket viktigt när vi ska försöka förstå vår omvärld och skapa social ordning.
Erica Sandlund, nybliven doktor i engelska vid Karlstads universitet, har i sin doktorsavhandling försökt beskriva hur vi människor skapar och hanterar känslor i social interaktion med andra. Fokus för hennes intresse har legat på hur känslor uppstår och uttrycks under akademiska seminarier. Avhandlingen har blivit mycket uppmärksammad, både i Sverige och internationellt, då den innehåller ett nytt sätt att studera känslor i samtal.
- Jag har undersökt hur vi kommunicerar, förstår och reagerar på våra egna och andras känslor när vi pratar med varandra. Denna förståelse är viktig när vi tillsammans skapar våra olika roller, uppgifter och relationer, säger Erica Sandlund.
De små detaljerna viktiga
Genom noggranna analyser av seminarierna har hon identifierat tre emotionsteman: frustration, förlägenhet och glädje. Känslorna kan uttryckas på olika sätt, i tal och genom handling. Det kan handla om mycket små detaljer som en suck, ett ögonkast eller en formulering. Känslorna kan även uttryckas genom ett skämt eller i form av kritik.
- Det som kanske förvånade mig mest var i vilken stor utsträckning som deltagarna aktivt och gemensamt hittade sätt för att ha roligt tillsammans. Upprepade gånger valde man att spinna vidare på en rolig tråd i samtalet, trots att både lärare och studenter hade alla möjligheter i världen att avsluta den och återgå till agendan. Det intressanta var också att se hur otroligt skickliga vi människor är på att leka med vår delade kunskap om vår egen kultur och om sociala interaktionsstrukturer, och samtidigt utföra de uppgifter som vi är ålagda att göra, berättar Erica Sandlund.
Videoinspelningar
Syftet med avhandlingen var inte bara att beskriva och förstå de medel som människor använder sig av för att kommunicera och tolka känslor. Erica Sandlund har även velat föra samman två olika forskningsfält: den samhällsvetenskapliga emotionsforskningen och den sociolingvistiska interaktionsforskningen.
- Detta syfte uppfylldes genom att jag använde mig av CA, Conversation Analysis, som är en väletablerad metod för att studera social struktur och sociala handlingar i samtalsinteraktion. Det här är emellertid första gången som CA-metoden uttryckligen har använts för att studera känslor, berättar hon.
För att göra detta använde hon sig av videoinspelningar av seminarier på masternivå, som hon sedan har analyserat i detalj. Materialet spelade hon in när hon arbetade som gästforskare i San Diego under ett halvår av sin forskarutbildning.
- Det är viktigt att jobba med inspelningar och noggranna transkriptioner som täcker alltifrån inandningar, pauser och uttal till skrattets vokala struktur, gester och blickar. Just de små detaljerna blir särskilt viktiga.
Alla sociala interaktioner intressanta
Erica Sandlunds studie visar tydligt att CA-metoden är en mycket lämplig ansats när man vill förstå känslor som viktiga komponenter i faktiska sociala situationer. Metoden utgör med andra ord ett mycket bra komplement till andra sätt att närma sig känslor i socialt samspel. Erica Sandlund hoppas att hennes avhandling även ska bidra till den samhällsvetenskapliga emotionsforskningen genom att visa hur viktigt språket och de små detaljerna är när vi ska förstå känslors roll i social interaktion.
- Att det blev just akademiska seminarier som jag studerade hade i viss mån med min nyfikenhet på detta sammanhang att göra, dels med tillgången på data. Det är det som är det fina med samtalsanalys. Alla sociala interaktioner är lika intressant att studera.
Erica Sandlund började studera vid Karlstads universitet 1994. Under några år arbetade hon som studievägledare, adjunkt och forskningsassistent, innan hon 1999 inledde sin forskarutbildning i engelsk lingvistik. Den 11 september 2004 disputerade hon med avhandlingen "Feeling by Doing: The Social Organization of Everyday Emotions in Academic Talk-in-Interaction".
Avhandlingen går att beställa genom Berith Nordenberg, e-post Berith.Nordenberg@kau.se.

