Kända namn i höstens Core-serie
2004-09-17En av Europas bästa dokumentärfotografer, en läkare och förkämpe för mänskliga rättigheter och en filosof som ställer provocerande frågor - där har vi bredden på höstens öppna föreläsningsserie, Core curriculum, vid Karlstads universitet.
Det finns många intressanta föreläsare som deltar i höstens Core-serie som består av tre spår: Med fokus på barnets rättigheter, Värmland blickar utåt och Nedslag i filosofin.
Först ut är läkaren och författaren Christina Doctare från Stockholm. Hon talar under rubriken "Skapa andrum - också för barn" den 29 september i Erlandersalen, 11D 227, på Karlstads universitet. Föredraget hålls klockan 16.00 till 18.30.
Samma datum talar Anders Petersen, känd dokumentärfotograf. Temat på hans föredrag är "Om det unika med att vara människa" och det hålls på Värmlands museum klockan 19.00 till 21.00.
Alla i konst och kultur-serien Värmland blickar utåt hålls på Värmlands museum, och datum för föredragen är desamma som för serien om barns rättigheter.
Staffan Janson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och verksam vid Landstinget i Värmland pratar om barn och hälsa den 27 oktober. Plats: Erlandersalen, 11D 227, på Karlstads universitet. Tid: 16.00-18.30.
Barnombudsmannen Lena Nyberg kommer till universitetet den 24 november. Hon talar om barns villkor i Sverige och föredraget hålls i Erlandersalen, 11D 227, klockan 16.00-18.30.
I serien Nedslag i filosofin inleder Rolf Ahlzén, som är universitetslektor vid Karlstads universitet, med ett föredrag med rubriken "All filosofi börjar med en undran..." Det sker den 20 september klockan 16.00-18.30, i Erlandersalen, 11D 227, på Karlstads universitet.
I samma serie medverkar bland andra Per Bauhn, docent i sociologi vid Lunds universitet, som talar om det aktuella ämnet "Terrorism, rättfärdigt krig och moraliskt ansvar". Föreläsningen äger rum den 1 november, i Erlandersalen, 11D 227, på Karlstads universitet.
Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, kommer till universitetet och Agardhsalen, 11D 257, den 8 december, klockan 16.00-18.30.
- Torbjörn Tännsjö ställer svåra frågor som tvingar oss att tänka efter, säger Rolf Ahlzén. Det är frågor som också kan upplevas som mycket provocerande: har vi rätt att välja barn, får man klona människor, har människan rätt att döda?
Rolf Ahlzén har tidigare varit med och arbetat med den öppna föreläsningsserien Core curriculum under fem år.Grundtanken var att erbjuda bildning, inte bara utbildning. Föreläsningarna vänder sig till såväl studenter som en intresserad allmänhet. Föredragen har spänt över många olika slags ämnen och många talare har lockat stora åhörarskaror. Därför tycker han att det känns trist att Core läggs ner vid årsskiftet på grund av sparkrav. Han förstår behovet av att spara, och att Core förstås också måste ta sin del av nedskärningarna, men han tycker att man istället kunde ha valt att minska på seriens omfattning.
- Core kom till för att ge studenterna möjlighet till insikt, en breddad erfarenhet, vid sidan av de ordinarie studierna. Därför är jag besviken på beslutet att lägga ner serien. Att vi har kunnat bjuda in kända föreläsare inom en rad områden har betytt mycket för Karlstads universitets goda namn. Efter sammanlagt tolv år har Core curriculum blivit ett väl inarbetat begrepp, säger Rolf Ahlzén.