Kan man tävla inom robotteknik?
2023-09-26Svaret är ja och högskoleingenjörsstudenten Carl Törnberg var under sin praktik i Japan med och vann andra pris tillsammans med sitt lag från Ritsumeikan University.
- Jag har haft en praktik här på Ritsumeikan University i Japan sedan början av 2023 och under sommaren blev det dags för tävling inom robotik tillsammans med teamet som jag ingår i här, säger Carl Törnberg, som nu tagit examen på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik.
- Detta ingår i vårt samarbete med Ritsumeikan University och Goodtech Solutions AB och finansieras av International Collaborative Research Promotion Program, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik och kursansvarig för praktikkursen i elektroteknik.
Syfte med den här praktiken var att undersöka nyckelfunktioner som krävs för visualisering av robotars nuvarande och framtida beteende i realtid med hjälp av AR/MR (Augmented-/Mixed Reality), för att på så sätt kunna se vad roboten kommer att göra och förmedla robotens planer, rörelser och status till den mänskliga operatören. En del av Carls praktik var att delta på den internationella tävlingen Futuristic Convenient Store Challenge (FCSC) som arrangeras av Seven & i Holdings Ltd, ägare till bland annat 7-eleven. Tävlingen handlar om att utveckla nästa generations affärer.
Tävlingen har tre olika grenar där Carl och hans lag NaRiPa (Team NAIST-RITS-Panasonic) lyckades knipa till sig en andraplats i tävlingen "Stock and Disposal Tasks", där utmaningen består av att navigera en robot i en ny miljö, för att sedan ta bort och lägga fram varor på butikshyllor. Det sätts poäng utifrån hur man klarar olika moment som att ta bort gamla varor, lägga fram nya, lägga rätt felplacerade med mera. Ett moment handlar också om människans säkerhet när en person vill hämta en vara där en robot arbetar i området.
Varför tävla inom robotik?
- En tävling är ett bra sätt att mäta hur bra ens lösning är, säger Carl Törnberg. Under tävlingen minglade vi även med de andra lagen. Det var mycket intressant och inspirerande. Målet med tävlingen är att bidra till utveckling av goda idéer och se vilka lösningar som fungerar. Helt enkelt att samla olika universitet för att utmana våra senaste idéer, men sen självklart är en tävling en tävling.
Efter praktikens slut har Carl påbörjat sin masterutbildning inom Information Science and Engineering på Ritsumeikan University. Masterutbildningen kommer att vara fokuserad på Human-Robot Interaction (HRI) med focus på visualisering och kommunikation med hjälp av AR/MR teknologi.
Laget NaRiPa är finansierat genom ett forskningsprojekt vid namn Moonshot med Tadahiro Taniguchi, professor på Ritsumeikan University, som projektägare.
- Vårt internationella samarbete är nu i en mycket intressant utvecklingsfas, säger Jorge Solis. Under sommaren 2023, lämnade in Ritsumeikan University som projektledare en ansökan till JST, Japan Science and Technology Agency. Utlysningen benämns ”Adopting Sustainable Partnerships for Innovative Research Ecosystem (ASPIRE)”, och Karlstads universitet och Syddansk Universitet är partner i projektansökan.
Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Universitets- och högskolerådets (UHR) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller UHR tar något ansvar för dessa.