Julkonferens för lärarutbildningen på distans
2007-12-18Det är många som arbetar med lärarutbildningarna på distans. För det mesta var och en på sitt håll. Men varje år strax innan jul samlas alla inblandade. Konferensen på Karlstads universitet är ett av många led i strategin att möta morgondagens utbildningssamhälle.
- Det är sjunde året i rad som vi bjuder in personal från lärcentrum, lärare från universitetet, mentorer från kommunernas skolor, IT-pedagoger och samordnare för den verksamhetsförlagda utbildning till en julkonferens, berättar Lena E Johansson, koordinator för distansutbildningen vid Karlstads universitet. Syftet är att utbyta erfarenheter och kunskap för att göra utbildningarna ännu bättre. Distansutbildningarna växer och vi vill ha en dialog.
- Här kan vi byta erfarenheter och stämma av med varandra. Det gör det lättare att göra de eventuella justeringar som behövs för att utveckla utbildningarna och få dem ännu bättre. Jag tycker att vi är på god väg, säger Björn Bihl, lektor i svenska språket vid Karlstads universitet.
Hur ser framtiden ut?
Förutom information om vad som är på gång fick deltagarna lyssna till Andreas Nyström, adjunkt i engelska vid Karlstads universitet. Utifrån KK-stiftelsens rapport "Att ge bort kunskap gratis" talade han om framtidens trender. Rapporten visar att allt fler välrenommerade lärosäten i världen gör sin undervisning fritt tillgänglig på internet. Den visar en utveckling som framförallt går åt tre håll: Ett innehåll som skapas av användaren, en uppdelning av innehållet där vi kan välja vad vi vill ha och en ökad öppenhet och frihet där allt ska gå fort och dessutom vara gratis.
- Det här påverkar naturligtvis även oss, säger Andreas Nyström.
Uppskattad dag som fortsätter
- Det finns ingen utbildning som arbetar så mycket med samverkan som lärarutbildningen. Och det arbetet kommer oförtrutet att gå vidare, säger Lennart Jansson, utbildnings- och forskningssamordnare för lärarutbildningen vid Karlstads universitet.