Julkalender med kemiexperiment
2011-11-30Fyra vänner - en labbsal - ett uppdrag. Så väcks intresset i trailern på Youtube för en alldeles speciell julkalender med 24 kemiexperiment. I väntan på att tomten ska komma har fyra elever på Naturvetenskapligt program på Älvkullegymnasiet jobbat med sitt projektarbete sedan i våras. Detta i samarbete med Kemilektorslänken på Karlstads universitet.
När de andra kompisarna låg på badstranden i somras filmade projektgruppen laborationer i universitetets kemilabb. Fyra eldsjälar lade grunden till det som enligt dem själva blir årets tuffaste kemijulkalender. Louise Lindén, Lisa Lödén, Johan Askmar och Olivia Gustafsson går sista året på NV-programmet, inriktning estet, och har arbetat med ett annorlunda projektarbete. Handledaren Anna Smedja Bäcklund som är kemilektorslänk på Karlstads universitet är imponerad över ungdomarnas drivkraft och slutresultat.
- Hela idén uppkom i samband med planering av aktiviteter inför Kemins År 2011, och presenterades sedan vid en workshop med gymnasielärare. Läraren Elisabeth Carlsson Tärnbro nappade på förslaget och tipsade sin klass om uppdraget, säger hon. Det här projektet är ett bra exempel på hur man kan göra kemi intressant och roligt och använda kanaler som Youtube och Facebook där ungdomar befinner sig.
Sommarlov i labbet
Ungdomarna har lagt ner mer än 100 timmar på projektet och tycker att det varit både kul och svårt att genomföra alla delar. En del av laborationerna har de kommit fram till själva och andra har de hittat genom att leta på internet.
- I somras testade vi alla experiment och hade ett helt kemilabb för oss själva på Karlstads universitet, säger Lisa Lödén. Vår handledare Anna Smedja Bäcklund fick springa och hämta kemikalier. Vi har blandat enkla experiment som man kan göra hemma med lite svårare som man behöver labbmiljö till.
Eleverna har hela tiden tänkt på att experimenten ska fungera på film. Att tänka humor och visualisera både ljud och bild har varit viktigt. Alla är överens om att det varit lärorikt att få lösa labbar själv och efterhand har alla möjliga idéer växt fram som kommit till nytta.
- Ibland krånglade en del experiment när vi skulle filma, säger Johan Askmar. Och när vi skulle redigera avsnitt kunde det dyka upp saker i bild som vi inte tänkt på. Då fick vi ibland göra en omtagning. Vi har jobbat med allt från idé, manus, genomförande av experiment, filmning, bild- text- och ljudredigering.
- Det här projektet är ett bra exempel på hur man kan göra kemi intressant och roligt och använda kanaler som Youtube och Facebook där ungdomar befinner sig, säger Anna Smedja Bäcklund.
Nu finns kemijulkalendern på Youtube och det är meningen att ett nytt avsnitt med kemiexperiment visas varje dag från 1 december fram till julafton.

