Jubileumskonsert på Karlstads universitet
2005-11-17Lördagen den 19 november firar Sällskapet CMB sitt tjugoårsjubiléum med en Jubelkonsert, som äger rum i Aula Magna på Karlstads universitet. För körledaren Erik Rynefors är dagen en höjdpunkt i hans musikkarriär
Sällskapet CMB's födelse
Erik Rynefors växte upp med körer och musik. Hans far var körledare för Falbygdens manskör. När Erik inledde sina studier på Högskolan i Karlstad hösten 1984 hade han redan provat på ett vikariat som musiklärare.
- Jag tog för givet att det skulle finnas en manskör på Högskolan i Karlstad, säger Erik.
Någon manskör fanns inte, däremot en blandad kör vid namn Studentsångarna, där Erik omgående blev medlem. Kören insomnade dock våren 1985, då körledaren lämnade Karlstad. Redan under höstterminen1984 hade Erik emellertid tagit initiativet till en manskör för att uppfylla en dröm han länge burit på.
- Bland mina studiekompisar fanns det flera killar som tidigare fått höra att de inte kunde sjunga, berättar Erik. Som blivande mellanstadielärare hade de målet att våga sjunga med klassen.
Det blev följaktligen en utmaning för både studenterna och Erik att visa att de kunde sjunga. När det blev dags för Erik och de övriga noviserna att tacka sina faddrar efter den första terminen, dök idén upp att några killar skulle sjunga som ett överraskningsmoment. Tolv glada sångare gjorde sin debut inför en förvånad och förtjust publik.
- Publikens reaktion stärkte tron på oss som sångare, säger Erik leende.
Nästa framförande ägde rum vid Lucia, då den nybildade lilla manskören gjorde ett oväntat avbrott mitt i luciatåget och framförde Bellmanvisorna ”Bort allt vad oro gör” och ”Så lunka vi så småningom”.
- Vid samma tid slutfördes kursen Kulturtraditioner och inför redovisningen av kursen fick jag uppslag till ett Bellmanspel, fortsätter Erik. Till detta behövdes sångare, dansare och instrumentalister. För att anknyta till spelet och till Bellman, föreslog vi namnet Carlstads Manskörs Bröder, kort och gott CMB.
Det officiella bildandet av Sällskapet CMB skedde i januari -85 på Klaraborgs Herrgård. Eftersom Dopet är en viktigt tilldragelse enligt stadgarna, en bekräftelse på fullvärdigt medlemskap, hölls det första dopet i mars samma år. Nu var skapelsen Sällskapet CMB ett faktum, en verksamhet som ständigt förnyas och förändras, men ändå lär av sin historia och dess traditioner. Idag består Sällskapet CMBs aktiva kör av fyrtio medlemmar varav de flesta är studenter.
- Antalet indöpta sångare är över 260. För mig som körledare är det ett kvitto på att verksamheten har lyckats, säger Erik.
Sällskapet CMB, idag en väletablerad kör
Erik är huvudansvarig för damkören Söt Likör och har jobbat med båda körerna under parollen Kör med Kör. Sedan september i år leder han även Sångföreningen Manhem.
- Jag känner mig priviligerad som får jobba med positiva, utvecklingsbara människor. De är inte professionella men har en professionell inställning.
Studentkörerna har visat upp sig utomlands med bland annat tre resor till USA/Canada, senast i våras med besök i Seattle, Vancouver och New York. Andra spännande resmål har varit Novgorod -90 och Barcelona -03. En höjdpunkt i CMB’s historia är Jubelkonserten -97, då man lyckades knyta Tommy Körberg till sig som hemlig gäst. En annan höjdpunkt är samarbetet med Helen Sjöholm och pianisten Martin Östergren. Högt på listan står också arbetet som konstnärlig ledare inför invigningen av Löfbergs Lila Arena år 2001.
Närmaste arrangemang är Julkonsert den 1 december med Tommy Körberg och Stefan Nilsson på CCC, en vårkonsert den 9 april i Aula Magna, då Söt Likör möter Karin Eklundh Från Uppsala och Sällskapet CMB leds av professor Eric Ericson, världens störste körledare genom tiderna. I början av maj finns planer på ett färgsprakande Kör med Kör på Scalateatern.
På Karlstads universitet är kören flitigt anlitad på bland annat akademiska högtider och i samband med Alumni återträffar. En konsert med Sällskapet CMB är inbokad inför en Alumni återträff hösten -06 med lärarutbildningarna.
Framtidstankar
- Det är lätt att blicka tjugo år bakåt i tiden. Men blickar jag tjugo år framåt, ser jag inte mig själv som körledare. Någon gång i framtiden är det slut med min körverksamhet. Ett mål i sig är att det jag byggt upp ska leva vidare på Karlstads universitet och i kulturlivet i Karlstad och i Värmland.
Faktaruta
Namn: Erik Rynefors, 47 år
Utbildning: Lärarutbildningen vid Karlstads universitet 1984 – 1987
Gör idag: Lärare på hög- och mellanstadium, körledare, producent. Har körverksamhet på Högskolan i Karlstad och Karlstads universitet samt egna firman ER-Musik.
Familj: Sambo med Annelise Gundersen, tidigare ledare för Söt Likör, två sjungande och spelande barn Sofie 12 år och Sara 9 år
Bor: Hammarö, uppväxt i Floby utanför Falköping
Aktuellt: Tjugoårsjubiléum med Sällskapet CMB den 19 november