Jan van Stam ny dekan med visioner
2010-01-19Flyttlasset från kemiavdelningen gick under juldagarna. Nu hittar medarbetarna sin nya dekan i fakultetskansliets korridor. Jan van Stam har börjat sitt uppdrag vid Fakulteten för teknik- och naturvetenskap med stort engagemang.
Sedan 1999 har Jan van Stam, docent i fysikalisk kemi, arbetat på Karlstads universitet senast som prefekt vid Avdelningen för kemi och biomedicinsk vetenskap. Det har nu gått några veckor sedan han tillträdde tjänsten som dekan och han ser med spänning fram mot att leda fakultetens arbete.
- Det här är ett roligt och utmanade uppdrag. Jag har trivts väldigt bra i min tidigare roll som proprefekt och prefekt och det här är ytterligare ett steg. Jag är ingen ensamvarg utan drivs av att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetare.
En bra ledare är en motor
- Ett bra ledarskap handlar om att bygga en motor som går åt rätt håll. Det är ett lagspel och det gör man tillsammans med andra. Men visst är det svårt ibland, det finns många individualister på ett universitet och därför kan man som ledare hamna i dubbla lojaliteter. Samtidigt får man inte glömma att det just är individualisterna som är vår styrka också.
Den viktigaste frågan för Karlstads universitet idag tycker han är att synas mer nationellt och internationellt. Och att bygga vidare på det goda ryktet inom samverkan. Han hoppas att alla som jobbar här och som utbildar sig på Karlstads universitet, ska känna stolthet över varumärket. På fakulteten vill han utveckla och stärka forskningsarbetet och den goda samverkan som finns med landsting, kommuner, kluster och näringsliv.
- Vi har varit bra på att utveckla och kvalitetssäkra grundutbildningen vid Karlstads universitet. Nu behöver vi på liknande sätt tillämpa och styra forskningen. Att använda samma goda organisation och arbetssätt för forskningen är ett stort och viktigt uppdrag för fakulteten, säger han.
Tidigt intresse för kemi
Jan van Stam har en lång bakgrund inom universitetsvärlden både i Sverige och utomlands. Han läste naturvetenskaplig linje på gymnasiet, arbetade på slakteri och som lärare under en period för att så småningom utbilda sig till lärare i matematik, kemi och fysik i Göteborg. Kemiämnet lockade till fördjupade studier i Uppsala där han så småningom doktorerade i fysikalisk kemi 1991.
- Jag är uppvuxen i Skaraborg och min pappa är holländare. Kemist blev jag vid 11 års ålder. En dag när jag var sjuk såg jag ett skol-tv program om kemi och blev inspirerad. Intresset har handlat om att förstå växelverkan mellan olika komponenter - fysikalisk förståelse för saker och ting i omvärlden.
Idag är siktet i forskningen mer inställt åt det materialvetenskapliga hållet och han hoppas kunna fortsätta med delar av den parallellt med uppdraget som dekan.
Livspusslet viktigt
Jan van Stam fick en postdoktortjänst i Belgien 1992 på Katholieke Universiteit Leuven. Där trivdes han bra och blev kvar i sex år. Under den tiden blev han också docent i fysikalisk kemi och träffade sin hustru Ellen Moons som är forskare inom fysik.
En liten Freja, 2 år, och ett stort hus med trädgård på landet i Mölnbacka, upptar mycket av livet för familjen idag. Som vanligt frågar man sig hur det går ihop med karriären.
- Det är Freja som håller oss kvar i verkligheten och vi har blivit bra på att pussla ihop våra kalendrar. Eftersom vi båda arbetar inom universitetet och forskar så har vi god förståelse för varandras behov.
Det finns inte så mycket kvar till egen tid men ett tidigt engagemang i föreningslivet har hängt kvar. Han är engagerad i Röda Korset sedan drygt 40 år tillbaka. Matlagning tycker han också är kul. På sommaren odlar familjen för husbehov - inga halvfabrikat hos familjen van Stam-Moons inte!
Är det någon som behöver tips på kryddor till snapsen går det bra att fråga Jan van Stam.