Jämställdhetspris till uppsats om Pengar
2004-09-15Jämställdhetskommitténs uppsatspris 2004 tilldelas Kamilla Stavgren från Arvika. Uppsatsen är en genusanalys av Victoria Benedictssons roman "Pengar".
- Hennes tankar är i mångt och mycket samma tankar som jag tänker drygt hundra år senare, säger Kamilla Stavgren.
- Det var en stor överraskning att jag fick priset, fortsätter hon. Jag hade inte alls tävlingen i tankarna när jag skrev uppsatsen. Jag blev jätteglad när jag fick beskedet och kände mig faktiskt stolt över att det arbete som tog all min lediga tid under våren bedömts vara ganska bra!
Nu jobbar Kamilla Stavgren som gymnasielärare i Arvika efter att ha läst gymnasielärarprogrammet med inriktning svenska/historia vid Karlstads universitet. Under sin studietid ingick hon i "1800-talsgruppen", en litteraturgrupp under ledning av docent Yvonne Leffler, som läst och diskuterat texter och författarskap. Något som hade stor betydelse för att uppsatsen blev som den, menar Kamilla Stavgren.
- Det var i samband med 1800-talsgruppen som jag blev intresserad av Benedictsson och ville göra något med hennes berättelser. I samråd med min handledare valde jag ut Pengar som forskningsobjekt för min D-uppsats.
Det finns många biografier och artiklar som handlar om Victoria Benedictssons liv i Hörby och den påstådda kärleksaffären med Georg Brandes. Inledningsvis var det också det som fascinerade Kamilla Stavgren. Men sedan tog intresset för Benedictssons dagböcker vid.
- När jag läst hennes fantastiska dagböcker som finns i redigerad nyutgåva var det som att jag inte kunde släppa taget om hennes berättelser. De mycket utlämnande tankar hon ger uttryck för i dessa dagboksanteckningar var i mångt och mycket samma tankar som jag tänker drygt hundra år senare.
Kamilla Stavgren menar att Benedictsson problematiserar hur det är att vara kvinna i en värld reglerad av manliga normer.
- Inte för att vi moderna kvinnor till exempel blir bortgifta på grund av ekonomiska villkor, det handlar mer om frihet och möjligheter att välja det liv och den inriktning på livet som vi vill. Vi har kommit långt med jämställdhetsarbetet i Sverige, men det är fortfarande uppförsbacke!
Men bara för att uppsatsen är klar och prisbelönt lämnar hon inte Benedictsson där. Med sin uppsats i ryggen hoppas hon även kunna skriva någon artikel om hur man kanske skulle kunna använda Benedictssons berättelser i skolans litteraturundervisning. Troligen kommer även prispengarna att läggas inom samma område som uppsatsen.
- Jag vill försöka få tag på hennes verk i originalutgåva men det är nog nästan omöjligt. De få exemplar som finns kvar är antingen köpta av samlare eller institutioner. Kanske blir det istället en resa till Köpenhamn där jag kan gå och titta om Leopolds hotell fortfarande finns kvar. Det var där hon avled en sommarkväll 1888.
Jämställdhetskommitténs jury motiverar att Kamilla Stavgren får uppsatspriset med följande: ”Genom ett moget förhållningssätt, och med en vetenskaplig medvetenhet inför metodens begränsningar och möjligheter, visar författaren hur en genusanalys kan belysa fenomen på ett nytt sätt och resultera i en förändrad förståelse av en av våra kvinnliga författares budskap. Därmed bidrar uppsatsen också till att väcka intresse för en litterär text som knappast alls behandlats tidigare i litteraturhistorien.”
Uppsatspriset är på 5 000 kronor och kommer att delas ut vid Examenshötiden i Aula Magna den 24 september. Syftet med uppsatspriset är att stimulera utveckling och integration av genusperspektivet i grundutbildningen. I år var andra årets som Jämställdhetskommitténs uppsatspris delas ut vid Karlstads universitet.