Jämställdhetsforskning ska förändra räddningstjänsten
2010-02-01Åtta miljoner kronor satsar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett forskningsprojekt om jämställdhet vid Karlstads universitet. Syftet är att förändra räddningstjänsten från en traditionellt manlig verksamhet till en mer jämställd organisation präglad av mångfald.
Projektet "Den genuskodade räddningstjänsten - Jämställdhetens förutsättningar" ska pågå under fyra år. MSB satsar åtta miljoner kronor och ytterligare två miljoner kronor kommer från Karlstads universitet. Projektet drivs av Centrum för genusforskning vid universitetet. Projektledare är Liselotte Jakobsen, docent i sociologi.
- Vi kommer att arbeta mycket tätt tillsammans med MSB på flera olika nivåer i deras organisation. På Centrum för genusforskning är vi bra på så kallad interaktiv forskning.
Projektet är tvärvetenskapligt och engagerar sju forskare vid universitetet från områden som arbetsvetenskap, genusvetenskap och sociologi.
- Vi ska studera hur könsroller konstrueras i en verksamhet. Det handlar om allt från språk i styrdokument till teknikanvändning. Det ska sedan visa hur könsroller skapas inom räddningstjänsten och vilka konsekvenser det får. Den kunskapen ska användas för att förändra verksamheten.
Ett exempel från räddningstjänsten idag är att bara två procent av brandmännen är kvinnor. Det är på sådana områden MSB vill se en förändring, bland annat med hjälp av forskningen.
- I takt med att samhället förändras ställs hela tiden nya krav på räddningstjänsterna. Ska de fortsätta att ge bra service åt medborgarna krävs att de möter förändringarna och anpassar yrkesrollen därefter. En mer jämställd personalsammansättning underlättar i det arbetet, säger Lena Brunzell, jämställdhets- och mångfaldsutvecklare på MSB.
Totalt satsar MSB sexton miljoner kronor i två olika jämställdhetsprojekt. Förutom Karlstads universitet har även Luleå tekniska universitet beviljats åtta miljoner kronor till ett forskningsprojekt.