Jakten på framtidens ingenjörer
2009-11-03Aldrig förr har så många unga människor varit så välberesta, teknikorienterade och välutbildade. Men hur får man dem att hitta lusten och framtiden i naturvetenskap och teknik? Det var en av de stora frågorna som diskuterades när Ljungbergsfonden hade bjudit in till seminarium på Karlstads universitet.
Ett femtiotal deltagare från näringsliv, kommuner, utbildningssektor, Venture Cup, Drivhuset, Ung Företagsamhet och Teknikerjakten samlades för att dela med sig av erfarenheter och hitta gemensamma målbilder för framtiden.
Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet öppnade seminariedagen och gav en eloge till Ljungbergsfondens långsiktiga arbete med stöd åt naturvetenskapliga och teknikorienterade utbildningar.
- Regeringen har nyligen tillsatt en teknikdelegation med uppgift att öka ungdomars intresse för utbildningar inom naturvetenskap, teknik och IT. Den ska föreslå hur olika aktörer kan samverka för att skapa ett större intresse för dessa ämnen. Det arbetet har ni inom Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond ägnat er åt länge. Jag tycker att ni har fått alldeles för lite uppmärksamhet i media, med tanke på de framsteg som ni åstadkommit.
Konsten att slå världsrekord två gånger
Dagens moderator, Karin Torneklint, tidigare tränare åt systrarna Kallur, lotsade deltagarna mellan tillbakablickar, framgångsfaktorer och konsten att ständigt sätta djärvare mål. Under eftermiddagen fick de komma med förslag på de viktigaste målen att jobba med framöver. Kontinuitet var ett ord som återkom och att kunna mäta hur man ligger till i förhållande till vad andra kommuner gör, tyckte majoriteten var viktigt. Att få bra koll på samordning i kommuner och att få delaktiga företagsledare var andra områden som betonades.
- Ljungbergsfonden vill bland annat säkra kompetensbehovet inom skogsindustrin, säger Jan Moritz. Då handlar det också om att stimulera tillväxten i små- och medelstora företag. Tillsammans med ett innovativt klimat på universiteten ska vi utveckla föredömen i Sverige. Värmland, Dalarna och Gävleborg är starka regioner där drivkraften inom utbildning och entreprenörskap är stor och många företag är sprungna ur skogsindustrin.
Unga föredömen
Innan dagens sista programpunkt delade Stora Enso och Ljungbergsfonden ut priset för "framtida operatör" till två fina föredömen på KY-utbildningens processtekniska program. Tomas Skageryd och Jimmy Pettersson, andra respektive första året på utbildningen, fick varsin check på 10 000 kronor och blommor.
Dagen avslutades med besök på Barnens universitet som handlade om kemi och varför vissa material drar åt sig vätska. Jan van Stam, docent i fysikalisk kemi och Sara Wahlberg, doktorand i kemididaktik, vid Karlstads universitet, slog rekord i antal experimenterande barn. Vid 16 bord med kemiska försök labbade 200 barn med stöd av elever från Älvkullegymnasiets naturvetarprogram. Här fick Ljungbergsfondens seminariedeltagare se bevis på hur viktigt och roligt det är med naturvetenskap i tidig ålder.