It's learning plattform för universitetet
2011-12-12Idag använder Karlstads universitet flera olika plattformar för flexibel utbildning och information som rör utbildning: First Class, Studietorget samt It's learning. Nu har rektor fattat beslut om att koncentrera resurserna framöver på ett system: It's learning.
Claes Asker på universitetskansliet har utrett vilken av de digitala plattformarna som bäst möter universitetets behov av funktionalitet och användbarhet. Ekonomi och framtidsutsikter har varit ytterligare två faktorer som varit avgörande för valet av plattform.
- I ett läge där universitetets ekonomi är ansträngd, är fokusering på en plattform nödvändigt. Det kostar helt enkelt för mycket att underhålla och upprätthålla kompetens på flera system, säger Claes Asker.
Idag använder de flesta som undervisar på distans plattformen It's learning - eller Itslearning som det heter. Systemet administreras av Lärstöd, som regelbundet ger kurser och seminarier i användningen av plattformen. Som lärare kan man få stöd i kursutveckling för Itslearning och varje terminsstart ger Lärstöd introduktionsutbildningar till distansstudenter för att underlätta användningen. Lärstöd har även support på telefon och via e-post. För flertalet av dagens studenter är ett IT-system för stöd i undervisningen en självklarhet.
- Går man till gymnasieskolorna i Karlstads kommun till exempel, så använder de redan idag Itslearning. Det betyder att studenterna får en enklare övergång om de väljer att börja studera hos oss, konstaterar Claes Asker.
Flest användare
Itslearning är det system som i utredningen bedömts vara mest flexibelt och utvecklingsbart. Det används av många redan idag som ett verktyg för att samla aktiviteter och material kring aktuella projekt - inte bara för undervisning utan även för projekt och andra typer av arbete.
- Att välja Itslearning som portal har minst påverkan på organisationen, eftersom så många redan använder systemet. Tid och pengar behöver inte läggas på ny upplärning av studenter och anställda, expertutbildning av stödorganisation samt införande av systemet. Istället kan vi lägga krut på att rulla ut Itslearning i alla kurser och program samt på systemutveckling, säger Claes Asker. Itslearning har även en intressant utvecklingsstrategi med lärande i fokus.
Studietorget in i Itslearning
I rektors beslut ligger även att den information som idag läggs ut på Studietorget, till exempel på kurstorget, i framtiden ska ingå i It's learning.
- Studietorget består av en föråldrad teknik. Den är visserligen enkel, men väldigt begränsad och ger ingen möjlighet till dialog mellan lärare och studenter, säger Claes Asker.
Långsiktigt projekt
Tidplanen för projektet är ännu inte satt. Universitetskansliet (inklusive Lärstöd) har tillsammans med Avdelningen för kommunikation och studentsamverkan samt IT-avdelningen fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan och en tidplan. I arbetet kommer flera aspekter att behöva undersökas, till exempel hur öppet material som välkomstbrev, kursvärderingar, styrdokumet med mera ska göras tillgängligt, hur utbildningsmaterial i First Class och på Studietorget ska arkiveras och göras tillgänligt för ansvariga lärare samt var kurser som är aktuella för ansökan som nu finns på programtorget ska publiceras.
- Beslutet att satsa på Itslearning som plattform för universitetet är efterlängtat, men arbetet kommer att ta tid. Beslutet betyder att vi fått ett startskott för planeringen av övergången. Målet är att alla program och kurser ska finnas i Itslearning, men det kommer att ske successivt i den takt som är möjlig, konstaterar Claes Asker.

