IT-studenter mötte yrkeslivet
2011-09-16Genom bra kontakter med arbetslivet blir steget vidare från studier till yrkeslivet kortare, enklare och snabbare. Det visar samarbetet i gruppen Snits - Samverkan näringsliv och IT- Studenter vid Karlstads universitet. De har gott om exempel där studenter genom ex-jobb, mentorprogram och andra kontakter fått jobb direkt efter studierna. I går, torsdag, bjöd Snits-gruppen IT-studenterna på ett välfyllt eftermiddagsprogram med middag och mingel.
Pedagogiska verkstaden i hus Vänern var välfylld med studenter på universitetets olika IT-utbildningar och som var nyfikna på möjligheterna att skapa kontakter med yrkeslivet. Ulf Lidberg från Snits-gruppen och en av representanterna från stiftelsen Compare, inledde med att ge en bild av hur värdefulla studentkontakterna är för branschen och uppmanade fler studenter att till exempel ta tillvara möjligheten att få en mentor under sin studietid. Och just mentorer var några av de goda exemplen som moderator Lisa Hygge bjöd upp på scenen.
Mentorprogram ger bra kontakter
Gustav Stenman, student på IT-design med inriktning mot affärssystem och ekonomi, är adept till mentorn Anette Stjärnkvist på Ninetech. De två har varit "ett par" sedan april i år. Mentorprogrammet pågår under ett år och man har stor frihet att själva lägga upp kontakten så att den fungerar på ett bra sätt.
- Jag tycker det är kul och de frågor som studenterna ställer håller mig alert och vaken. De får mig att tänka till också. Det ger oss på företagen en möjlighet att dela med oss av vår erfarenhet samtidigt som vi får nya impulser, berättade Anette Stjärnkvist.
För Gustav Stenman är det en möjlighet att se hur vardagen på ett IT-företag kan se ut:
- Jag har varit och hälsat på Anette på hennes jobb, sett hur kundmöten kan gå till och får en bra bild av hur projekt och det vardagliga jobbet kan vara.
Engagemang ger synlighet
Bland de tidigare studenterna som nu har jobb på ett av regionens IT-företag var Mollin Widegren, tidigare ordförande i Linda och nominerad till den nationella utmärkelsen Årets IT-tjej. Utan sitt engagemang i studentföreningen och Snits-gruppen, hade det varit svårare att få jobbet tror Mollin Widegren:
- Jag fick jobb redan en vecka efter att jag var klar med min utbildning. Det hjälpte mig definitivt att företagen visste vem jag var, att jag hade varit synlig och engagerad genom såväl studentföreningen som Snits.
Men det var inte bara prat under eftermiddagen. Tor och David, tidigare lärarstudenter här i Karlstad, bjöd på kloka funderingar och skön musik bland annat om att våga gå utanför sin bekvämlighetszon, våga göra det ovana och våga möta den andra människan.
Eftermiddagen avslutades med mingel och middag under Ljungbergsalen.
Snits-gruppen fick nyligen Karlstads universitets samverkanspris, som delas ut idag, fredag den 16 september vid universitetets Akademiska högtid.



