IT-situationen i Afrika studeras
2004-12-23Kan IT bidra till att förbättra situationen för världens allra fattigaste? Den frågan står i fokus för ett forskningsprojekt vid Centrum för HumanIT som nyligen beviljades nya forskningsmedel från Sida.
Centrum för HumanIT vid Karlstads universitet fick nyligen glädjebeskedet att deras forskningsprogram Bridging the Digital Divide beviljats ytterligare 860 000 kronor från Sida. Pengarna ska användas inom projektet "A locally oriented perspective on ICT in rural Africa - Tracing key factors for successful ICT usage". Syftet är att undersöka hur IT kan bidra till hållbar utveckling och minskad fattigdom i världens fattigaste länder.
Effektiv kommunikation har länge betraktats som en grundläggande källa till förändring och utveckling. Många forskare menar att en hållbar utveckling i världens fattigaste regioner endast kan åstadkommas med hjälp av effektiva kommunikationssystem. I detta sammanhang är IT ett oslagbart redskap. Men för att lyckas krävs nya sätt att tänka och använda den nya tekniken på.
Tekniken måste anpassas
– Nyttoeffekterna som vi kan uppnå med hjälp av IT är många, allt från utbildningsmöjligheter och interaktiv hälsovård till att stödja lokala producenters möjlighet att nå nya kunder. Det viktigaste är att vi låter användarna styra behovet. Tekniken måste anpassas till deras förutsättningar, levnadsförhållanden och traditioner, säger Susanne Sundén, koordinator för projektet vid Centrum för HumanIT.
Det går alltså inte att direkt implementera ett västerländskt informationssystem i en främmande kultur. Istället krävs att det sker en nyutveckling på det aktuella landets och regionens villkor. Man måste inte minst ta hänsyn till den traditionella befintliga kommunikationen och informationsförmedlingen.
Landsbygden i fokus
Projektets fokus ligger på landsbygdsområden, eftersom dessa områden är de mest eftersatta när det gäller kommunikationsmöjligheter och tillgång till information. Det är även i denna miljö som Susanne Sundén och Gudrun Wicander, doktorand vid Karlstads universitet, kommer att utföra sina fältstudier. De ska bland annat undersöka IT-situationen och identifiera hinder och möjligheter för god IT-användning i rurala områden. Universitetet har här ett nära samarbete med The National Science and Technology Council i Zambia.
– Syftet är att samla in fakta för att kunna ge befolkningen i tredje världen vad de behöver. På detta sätt kan vi skapa hållbara IT-lösningar, som kan bidra till att situationen förbättras för de allra fattigaste. Effektiv användning av modern IT kan dessutom göra det möjligt för utvecklingsländer att hoppa över vissa stadier i sin strävan att modernisera samhället.
Projektet kommer att pågå under två år och projektansvarig är docent John Sören Pettersson, föreståndare för HumanIT.
Samarbete med Spider
Centrum för HumanIT samarbetar även med det nystartade nationella forskningscentrat Spider, Sida Program on ICT in Developing Regions and Countries. Syftet är att öppna för ett gränsöverskridande samarbete mellan Sida, svenska universitet och partners i utvecklingsländer. Målet är att stödja forskning inom området informations- och kommunikationsteknik i utvecklingsländer, där tekniken kan bli ett redskap för att nå hållbara lösningar och bidra till ekonomisk utveckling. Här i Karlstad utgör Life Academy en partner.