IT-mentorer - en bra kontakt med yrkeslivet
2011-05-23På Karlstads universitets program inom IT, har man länge arbetat med mentorskap. Erfarenheterna är goda och nyligen startade den hittills största gruppen med 22 par.
Programmet pågår under ett år och syftet är att studenterna får en kontakt med arbetslivet, en person som de kan bolla möjligheter och svårigheter med. För mentorn betyder det en möjlighet att dela med sig av erfarenheter, göra sitt företag eller organisation synligt i studentkretsar samt inte minst att kontakt med någon som har färsk kunskap och kanske nya perspektiv på IT.
- För studenterna handlar det även om att börja bygga viktiga nätverk och att träna sin sociala kompetens i arbetslivet. Det sistnämnda är inte minst viktigt. God kunskap är en självklarhet idag på arbetsmarknaden, men du måste även kunna fungera som en bra medarbetare och medlem i ett arbetslag, säger Ximena Dahlborn, koordinator för studentsamverkan med Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT som huvudansvar.
På IT-utbildningarnas mentorprogram går studenter från alla campusutbildningarna: dataingenjör, civilingenjör datateknik, webb och multimedia samt IT-design. Och intresset från studenternas sida har ökat markant.
Berikande för företagen
Christian Edwertz jobbar på reklambyrån Ord & Bild i Karlstad. Han hjälper företag att bygga en digital närvaro genom bland annat webb, sociala medier, "appar" och tar fram strategier för digital kommunikation.
- Jag tycker att arbetsmarknadsfrågor är viktiga och studenterna har det ganska tufft. Kan jag hjälpa till på något sätt så gör jag gärna det och det kändes självklart att tacka ja när jag fick frågan om jag ville bli mentor.
Christian Edwertz är mentor till Fredrik Johansson. De båda har träffats en gång och pratat lite. Sedan har alla kommunikation skett via Twitter.
- Twitter ger mer än bara en kommunikation mellan mig och Fredrik. Vi lär känna varandra bättre genom att vi ser varandras intressen och vad man brinner för. Flödet i Twitter ger en större bild än till exempel vanlig e-post eller att vi träffas. Vi visar vilka vi är som personer och jag får en inblick i hur potentiella medarbetare i framtiden resonerar och funkar, säger Christian Edwertz.
Att vara mentor är att bjuda på sina erfarenheter och dela med sig av sina nätverk. Snart ska Christians adept komma på besök på byrån och träffa andra medarbetare, få inblick i andra yrken.
- Min roll som mentor är att vara ett bollplank och hjälpa till där jag kan. Men vi som byrå får mycket tillbaka. Genom studenterna kan vi hålla oss à jour med vad som händer bland unga vad gäller till exempel kommunikationsmönster, men inte minst viktigt är att det ger oss en möjlighet att visa upp oss som en attraktiv arbetsgivare, menar Christian Edwertz.
Studenterna nöjda
Gustaf Stenman läser IT-design med inriktning mot affärssystem och ekonomi. Han såg mentorprogrammet som en bra möjlighet att komma i kontakt med näringslivet.
- Jag hörde också att tidigare studenter som gått mentorprogrammet var väldigt nöjda. Det är ett bra sätt att ta reda på hur teori kan omsättas i praktiken.
Gustaf och hans mentor, Anette Sjärnkvist på Ninetech, håller kontakten via mail och träffas ungefär en gång i månaden.
- Nyss var jag på Ninetech och fick se var hon jobbade och nästa gång kommer jag att få mer inblick i hur man lägger upp ett projekt för en kund. Anette fungerar som ett bra bollplank och jag får en chans att se hur arbetslivet fungerar. Det känns jättekul, säger Gustaf Stenman.
Ximena Dahlborn har sett en ökning av IT-utbildningarnas kontakter med arbetslivet, till exempel tjej-nätverk, lunchmöten och middagar där företag inom Snits-samarbetet kommer och berättar om hur det är att jobba inom IT-branschen.
- Fler kontakter skapar ett ökat intresse. Jag tror att studenterna fått upp ögonen för hur värdefullt det är att få kontakter, skapa relationer och bygga nätverk. Det är viktigt inför starten på arbetsmarknaden, konstaterar Ximena Dahlborn.
Läs mer om samarbetet mellan näringslivet och IT-studenterna - Snits



