IT i utvecklingsländer tema för internationell konferens
2007-08-28Hur kan IT bli en väg mot överlevnad, utveckling och tillväxt i utvecklingsländerna? Vilken betydelse kan tillgång till mobiltelefon och internet ha i en tillvaro när den största utmaningen för dagen består i att hitta färskt vatten och mat? I Karlstad nu på torsdag och fredag, den 30 – 31 augusti, träffas ett internationellt nätverk av forskarstuderande. Arrangör är Sidas program för IT-stöd i biståndsarbete, Spider*, i samarbete med Karlstads universitet.
- Användningen av IT i utvecklingsregioner kan få stor betydelse för vanliga människors kamp för överlevnad och ett drägligt liv, säger Gudrun Wicander, doktorand vid Karlstads universitet och initiativtagare till konferensen. Ett exempel är stöd för landsbygdens sjukvårdspersonal i det svåra arbetet med att ställa rätta diagnoser, genom att skicka digitalbilder till närmaste sjukhus. Ett annat konkret exempel är byns snickeriverkstad, som istället för att köra runt på en moped för att leta virke till möbler, enkelt skulle spara tid och pengar genom att söka virke via mobiltelefon eller på nätet.
IPID (The International Network for Post Graduate Students in the area of ICT4D) är ett nätverk för doktorander som forskare kring it-användning i utvecklingsländer. Nätverket startades förra året på initiativ av bland andra Gudrun Wicander, doktorand vid Karlstads universitet. Nätverket stöds av Sida och hittills är 137 forskarstuderanden från närmare 70 länder med.
Konferensen på torsdag och fredag, den 30 och 31 augusti, handlar bland annat om distansutbildning via nätet, IT-stödd hälso- och sjukvård samt IT-stödd förvaltning och administration som en del i en demokratisk utveckling. Bland talarna märks Tim Unwin, professor vid Royal Holloway University of London, Storbritannien samt representant för Unesco, professor Erkki Sutinen, University of Joensuu, Finland och professor Khalid Rabayah, från Arab American University, Västbanken, Palestina. Alla har arbetat med olika typer av IT-projekt i utvecklingsregioner. Hittills är nära 50 forskarstuderande anmälda till konferensen, som äger rum på Karlstads universitet.
Tre av föreläsningarna är öppna för allmänheten: Torsdag förmiddag professor Tim Unwin, torsdag eftermiddag professor Khalid Rabayah och fredag morgon professor Erkki Sutinen.
Bakgrundsfakta
*Spider, The Swedish Program for Information and Communication Technology in Developing Regions, är ett nationellt resurscentrum för ICT4D, huvudsakligen finansierat av Sida.Det består av ett nätverk av IT-expertis från universitet, civila samhället och näringslivet där Spider fungerar som samordnare.
Ett av de främsta forskningsområdena vid Karlstads universitet är IT och datasäkerhet, där samspelet mellan teknik och människa står i fokus. Gudrun Wicander är doktorand i Informatik och Spider-samordnare. Hon har bland annat forskat om IT-användning på landsbygden i Zambia. I höst åker hon till Tanzania för att studera hur mobiltelefonen skulle kunna förenkla administrationen för landsbygdens skolor.