Intryck från COP27
2023-01-09Klimatkonferensen COP27 ägde rum 6-18 november 2022 i Sharm el Sheik, Egypten. Avit Bhowmik, forskningsledare för CRS och forskare i risk- och miljöstudier vid Karlstads universitet, var en av deltagarna.
På vilket sätt deltog du i COP27?
- Jag var en del av ett internationellt team med forskare och praktiker som lanserade ett nytt projekt "The Climate Long Game" på Climate Action Hub-paviljongen på COP27. Projektet kommer att använda pedagogiska spel och appar i skolor för att främja klimatutbildning och därigenom omvandla skolorna till kreativa, levande labb som visar framgångsrika klimatåtgärdsprojekt. Syftet är att skapa en kollektiv effektivitet i samhället via skolor för att skapa drivkraft för klimatåtgärder och samhällsomvandling i en omfattning och i den takt som behövs. Vi har redan pilotprojektet i USA, Tyskland och Armenien och planerar att fortsätta i Sverige, Italien, Ukraina och Bangladesh inom kort. Dessutom deltog jag även i förhandlingarna med delegaterna från Armenien och Bangladesh.
Vad är dina intryck från konferensen?
– Det här är den tredje COP-konferensen som jag deltog i på plats. Den här gången fick jag verkligen intrycket av att många av de utfästelser som gjorts nu förvandlas till handling. ”Öppenhet” var det centrala temat i de förhandlingar jag deltog i. Många projekt från hela världen visades upp på konferensen - projekt som gör verklig skillnad. Ett exempel är "Nuclear for Climate", som försöker skapa ett sedan länge välbehövligt offentligt samtal kring kärnkraft och dess för- och nackdelar. Ett annat exempel är den Sverigebaserade handlingsplattformen "We Don’t Have Time" initierade "We Can Do It" - en kampanj med målet att höja ambitionen att minska koldioxidutsläppen hos industrier och företag.
Tror du att konferenser som COP27 gör skillnad för klimatet?
– COP är de konferenser där klimatförhandlingar på internationell nivå äger rum och därför är dessa kritiska när det gäller klimatpolitiska åtgärder. Vi har sett framgångar som Parisavtalet som ett resultat av COP21 där 193 nationer lovade att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader Celsius. "Loss and Damage Fund" från COP 27 garanterar att mobilisera resurser för anpassning i de länder som är mest sårbara för klimatförändringar.
Hur kan individer och familjer göra skillnad för klimatet?
– Det kanske verkar överraskande, men jag tror att individer och familjer kan driva på kraftfulla klimatåtgärder. Till att börja med kan de minska sin egen konsumtion av kött, minska sitt matsvinn och öka återvinningen, använda el som är producerad från förnybara källor, isolera och rusta sina hus, byta till cykel och kollektivtrafik som huvudsakligt färdsätt och välja semestermål som de kan nå med tåg. Men den verkliga skillnaden de kan göra är att driva på systemförändringar – genom att rösta, ta upp klimatfrågor med sina lokala politiker, föreningar som exempelvis bostadsrättsföreningar, arbetsgivare och kollegor. Enligt Katharine Hayhoe, en känd klimatforskare, är det viktigaste de kan göra är att PRATA OM DET.
Mer information