Intresserad av regioners utveckling och organisering?
2012-08-07Regionernas ansvar ökar. De har att hantera samhälleliga frågor i en värld som allt mer globaliseras. Det ställer krav på att vi kan hantera komplexa regionala samhällsbyggen från flera olika perspektiv.
Programmet i regionalt samhällsbyggande fokuserar på kunskaper om olika regioners livsmiljöer, organisering och utveckling samt deras relationer till lokala och centrala
samhälleliga nivåer.
- En särskilt positiv aspekt av programmet är möjligheten för praktiker att läsa på halvfart tillsammans med helfartsstudenter, säger Margareta Dahlström som är programledare för mastern. Det är stimulerande och lärorikt för studenterna och oss lärare att ha en sammansatt studentgrupp där praktiker kan bidra med inspel från deras jobb och heltidsstudenterna med deras rutin just som studenter med färskare erfarenhet av att strukturera vetenskaplig litteratur till exempel.
Utbildningen ger en bred och fördjupad förståelse kring samhällsplanering och det regionala samhällsbyggandets komplexa problematik. Innehållet i programmet belyses
utifrån ett mångvetenskapligt perspektiv där regionalt samhällsbyggande utgör kärnan. Dessutom sker fördjupning inom valt huvudområde, bland annat genom examensarbetet. I programmet ingår en exkursion till 'The Open Days - European Week of Regions and Cities' i Bryssel.
Utbildningen öppnar möjligheter för ett flertal yrkesval exempelvis utrednings- och utvärderingsfrågor eller utvecklings-, planerings- och projektfrågor inom offentlig verksamhet men även inom andra organisationer såväl nationellt som internationellt. Efter avslutad examen finns möjlighet att söka forskarutbildning, till exempel inom Forskarskolan för Regionalt samhällsbyggande vid Karlstads universitet.
Hel- eller halvfartsstudier
Programmet leder fram till en masterexamen inom något av huvudområdena historia, kulturgeografi, socialt arbete, sociologi eller statsvetenskap. Man kan också välja att avsluta studierna efter halva tiden och erhålla en magisterexamen.
Programmet är campusbaserat och kan läsas på halv- eller helfart vilket gör det möjligt att kombinera med ditt arbetsliv. Läser man på halvfart ligger undervisningen varje torsdagseftermiddag under höstterminen.
Kontakta studievägledare Fredrik Olsson, fredrik.olsson@kau.se eller programledare Margareta Dahlström, margareta.dahlstrom@kau.se

