Interreg kan ge projektpengar
2008-01-16EU vill att vi jobbar över gränserna, både de nationella och de regionala. Det här vill de sju medlemmarna i Uniska dra fördel av.
- Vi arbetar just nu med en ansökan om ett gemensamt projekt, ett interregionalt universitetsnätverk, "Uniska-universitetet", berättar Lotta Braunerhielm, samverkanskoordinator för alla sju Uniska-lärosätena.
Uniska står för Universitetsalliansen Inre Skandinavien och består av sju lärosäten: Karlstads universitet samt högskolorna i Dalarna, Hedmark, Östfold, Akershus, Lillehammer och Gjövik. Nätverket bildades 1998 och sträcker sig alltså över den svensk-norska gränsen.
Öppet för ansökningar nu
Det nya Interregprogrammet Sverige-Norge betonar starkt högskolornas roll och vikten av samarbete mellan lärosätena och näringslivet. Programmet är öppet för ansökningar mellan den 8 januari och 29 februari.
- Genom att föra fram projektet Uniska-universitetet vill vi söka pengar för ökad samverkan inom nätverket och med aktörer i regionen. Vi vill bidra till kompetensutvecklingen i regionen, berättar Lotta Braunerhielm som finns på Karlstads universitet, men arbetar med samordning för alla sju Uniska-aktörerna.
- Projektet vi söker medel för fokuserar på studentsamverkan och lärarutbyte över gränsen, öppna forskarkurser, flexibelt lärande, karriärvägledning och samverkan med klusterbildningar i regionen med mera.
Lyckat exempel
Monica Björkström har erfarenhet av att driva ett projekt i samverkan med andra Uniska-lärosäten. Under fyra års tid gavs MCC-utbildningen, Master of Community Care, en lyckad utbildning med både svenska och norska deltagare.
- Det var ett omfattande samarbete. Alla dåvarande sex lärosäten var med. Och själva idén till utbildningen MCC väcktes inom Uniska. Det var kul och givande, men samtidigt tidskrävande. Det blir ju så när många parter är med i ett projekt. Utbildningen var möjlig att genomföra tack vare EU-medel, berättar Monica Björkström.
Och nya planer
De kontakter som deltagarna i MCC-utbildningen skapade mellan sig och med lärarna kommer väl till pass i ett kommande projekt, inriktade på Community Care och utsatta grupper i samhället. Om ansökan får EU-medel blir det projekt inriktade på att förbättra folkhälsan inom regionen Inre Skandinavien.
- Vi vill involvera kommuner, landsting och fylken i kommande utvecklingsprojekt. Det kan komma att handla om äldre, psykisk hälsa, barn- och ungdomars hälso- och livsvillkor, säger Monica Björkström.
Hon avser att söka Interreg-medel för ett fristående projekt tillsammans med norska Uniska-parter.
Mer information
Vill du veta mer om möjligheterna att söka EU-medel inom Interreg-programmet? Vill du veta mer om Uniskas projekt, Uniska-universitetet? Kontakta gärna Lotta Braunerhielm på Karlstads universitet för mer information, tel 054-700 21 98, e-post: lotta.braunerhielm@kau.se.
Interreg-programmet finner du också på webben.