Internationellt på Rättsvetenskap
2008-06-09Internationalisering är en av ledstjärnorna i universitetets vision. Och för Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT är internationalisering ett av nio strategiska mål. Men hur gör man i praktiken när ekonomin kärvar och vardagsnära, akuta ärenden upptar tiden?
- Internationalisering är ju en del av vår strategi, men konkret handlar det om att stärka utbildningen, säger Björn Jennbacken, lektor i rättsvetenskap. En avgörande förutsättning för ett bra och långsiktigt internationaliseringarbete är naturligtvis ett engagemenag från lärare och adminsitrativ personal. Det måste vara kul helt enkelt.
Attraktivt ämne
Rättsvetenskap är ena halvan i Avdelnigen för psykologi och rättsvetenskap. Sammanlagt undevisar här sju anställda lärare, en gästprofessor och en adjungerad professor. Ämnet, som är ett av universitetets största, har en rad kurser som ingår i bland annat ekonomprogrammet och personal- och arbetslivsprogrammet. Rättsvetenskap ger även ett magisterprogram, Skatterätt och ekonomi, som är en av universitetets mest sökta utbildningar på avancerad nivå.
- Våra studenter går ut med kunskaper som spänner över såväl juridik som andra ämnen. Det är en intressant kombination och många får jobb redan innan de är klara med sina studier, säger Björn Jennbacken.
Avtal med tyskt lärosäte
Just nu håller ämnet på att ta fram en handlingsplan för ökad internationalisering. Ämnet har besökt flera utländska lärosäten, bland annat Leuphana universitet i tyska Lüneburg. De tyska kontakterna har redan gett resultat. För ett par veckor sedan höll en tysk gästlärare föreläsningar om miljörätt inom EU för karlstadsstudenterna. En tysk gästprofessor har också fungerat som handledare för uppsatser på C- och D-nivå.
- Vi har precis undertecknat ett avtal med Fachhochschule Westküste i Heide, som omfattar utbyte av studenter, lärare och även på forskarenivå, berättar Björn Jennbacken. En förutsättning är förstås att vi ger våra kurser på engelska, något vi är på gång med att utveckla. Avtalet med tyska Heide är en del i den handlingsplan för internationalisering som vi jobbar med.
Nordiskt samarbete
På ämnet finns även kontakter med de andra nordiska länderna, via nätverk där man delvis får finansiering från bland andra Nordisk Forskeutdanningsakademi.
- Norden är intressant, delvis med tanke på de likheter som finns mellan våra länders rättssystem, men också för att en del undervisning sker på svenska. Det gör att studentutbyte kan komma igång snabbare. I våras var vi till Helsingfors och besökte förutom universitetet, även högsta förvaltningsdomstolen i Finland. Situationen liknar mycket den i Sverige, med hårt ansträngda domstolar. Vi besökte även Ernst&Young och fick en hel del bra feedback på vårt magisterprogram, berättar Björn Jennbacken.
Nytt utbildningsprogram drömmen
Ökad internationalisering är ett av målen för ämnet. Med det finns fler. År 2010 är målet att ha ett nytt, flerårigt program.
- Vi vill skapa ett rättsvetenskapligt program på fyra år, med en bred ansats och flera valmöjligheter för studenterna. Det blir en annan typ av jurister än den traditionella jur kand som leder till jobb som domare, åklagare eller advokat. Behovet av jurister med kompetens inom till exempel avtalsrätt, skatterätt, arbetsrätt och offentlig rätt är mycket stort, menar Björn Jennbacken.