Internationella utbyten med otraditionella länder
2008-06-26Västindien, Kambodja och Vietnam är länder som man traditionellt inte förknippar med utbytesprogram för studenter och lärare. Men för Karlstads universitet har kontakterna ökat de senaste åren.
Studenter och lärare inom Avdelningen för kemi- och biomedicinsk vetenskap gör praktik och examensarbeten i Asien och Västindien. Här finns fler handledare och studenterna vidgar sina vyer. Efter genomförda planeringsbesök har möjligheter öppnats för studenter och lärare att utbyta kunskap och upprätta samarbeten. Inom Avdelningen för kemi och biomedicin har tolv studenter och lärare de senaste två åren rest ut till nya länder för att göra sina examensarbeten, laboratoriepraktik eller knyta nya kontakter.
Linnaeus-Palme pengar
- Internationaliseringen har varit lite för enkelriktad förut även om vi haft studenter från främst Australien och Kanada samt de nordiska länderna, säger Ingalill Gumaelius, utbildnings- och forskningssamordnare inom Fakulteten för teknik och naturvetenskap. I de traditionella utbytesländerna ser vi idag en minskning av resurser när det gäller handledare vilket vi inte upplever i Asien. Här finns ett närmare sätt att arbeta med människor under helt andra förhållanden än i västvärlden. Det ger oss värdefull kunskap och erfarenhet.
För att finansiera resorna finns pengar att söka. Karlstads universitet har i år fått sex av sina tio ansökningar beviljade på drygt 446 000 kronor genom Internationella Programkontorets Linnaeus-Palmeprogram. Linnaeus står för utresande svenska lärare och studenter och Palme står för inkommande utländska lärare och studenter.
- Vår avdelning har glädjande nog fått tre av tre ansökningar beviljade.
Pengar från Linnaeus-Palme kontrakt för planeringsbesök gör att vi också kan erbjuda studenter som annars inte skulle ha råd, att komma hit för att studera en termin, säger Ingalill Gumaelius.
Ett labb är ett labb
Oavsett var du befinner dig i världen så ser laboratoriemiljön ut på ganska likartade sätt. Det är en av förklaringarna till varför det är lätt att upprätta utbyten med länder som tidigare inte varit självklara utbytesländer för universitet. Studenterna får uppleva mer än i traditionella länder. Arbetsmiljön gör att man kommer närmare patienter på ett annat sätt.
Tre studenter från receptarieutbildningen gjorde examensarbeten i Kambodja och på Java i våras. Elinor Hossain och Peter Karlsson läser till biomedicinsk analytiker och gjorde sin laboratoriepraktik på Pasteurinstitutet på ön Guadeloupe i Västindien i höstas.
- Vi var de första praktikanterna som togs emot just på det institutet. Det var ett kombinerat kem- serologi- och hematologilabb på en ganska avancerad nivå, säger Elinor Hossain.
- Vi kände oss väldigt uppskattade och blev väldigt väl mottagna. Ibland var det utmanande att försöka förstå varandra men vi hade pluggat franska innan. Som student utomlands får man träna sig på att ta för sig och blir mer självständig, säger Peter Karlsson.
Hösten 2009 åker Elinor och Peter till Childrens Hospital, Boston, USA, för att göra sina examensarbeten
Andra Linnaeus-Palmekontrakt som är klara är Jiaotong University i Shanghai och Hue University i Vietnam.
Fakta:
Linnaeus-Palmeprogrammet är ett utbytesprogram för lärare och studenter på högskolans grundnivå och avancerad nivå och syftar till att stärka svenska lärosätens samarbete med universitet i utvecklingsländer. Medel utgår i form av stipendier till studenter och i form av bidrag till lärare. Programmet administreras av Internationella programkontoret för utbildningsområdet och finansieras av Sida.