Internationella lektorer på MKV
2010-04-06Charu Uppal och Jochen Hoffman är överens: jobbet på Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet, är ett långsiktigt åtagande. Flytten till Sverige och Karlstad känns rätt - både professionellt och privat.
Avdelningen för medie -och kommunikationsvetenskap har två nya lektorer och båda har rekryterats internationellt. Båda fick syn på tjänsterna via nätet (elektroniska nyhetsbrevet Chronicle of Higher Education) och hade inte tidigare varit i Sverige.
Minnesvärd vinter
Charu Uppal kommer ursprungligen från Dehli i Indien, men har bott utomlands en stor del av sitt liv. Sin doktorsavhandling la hon fram i USA, där hon även undervisade och forskade på flera universitet. Senast arbetade hon i Botswana och på Fidjiöarna. Hennes forskningsinriktning är journalistik och kultur i ett globalt perspektiv, särskilt med inriktning mot demokratifrågor - "citizen participation".
Jochen Hoffmans forskning handlar om politisk kommunikation, organisationskommunikation och PR, public relations. Han kommer från södra Tyskland, nära Mannheim och Karlsruhe. Där är det redan varmt.
-Jag kollade lite på vädret där och det var plus 20 grader nu i helgen, säger Jochen Hoffman och tittar ut genom fönstret här i Karlstad och över ett då ännu snötäckt landskap.
Vintern har varit en av de mest snörika och kalla på många år. Särskilt för Charu Uppal blev första vintern i Sverige minst sagt minnesvärd, eftersom hon aldrig förr bott i ett land med snö. Charu bor nära universitetet och kan promenera till jobbet, men Jochen fick skotta fram bilen vid huset i skogen utanför Hällekil. Bostaden är tillfällig, men trivsam med tuppen som gal utanför knuten på morgonkvisten. Ibland lite väl tidigt kanske...
Goda forskningschanser lockade
Det som lockade dem båda till Karlstads universitet var möjligheterna till ett långsiktigt engagemang med goda möjligheter till forskning.
-Efter doktorsavhandlingen har jag flyttat runt mellan olika universitet en hel del, för att meritera mig. Nu ser jag fram emot att kunna etablera mig och ha ett mer långsiktigt åtagande. Här i Karlstad finns flera fördelar. Universitetet är lite mindre och här finns ett bra system för forskningsfinansiering, med goda incitament för att söka externa medel, menar Jochen Hoffman.
Väl mottagna
Starten har varit intensiv med en ny termin, en hel del undervisning och förstås anpassningen till ett nytt samhälle. Att svenskar skulle vara svåra att lära känna är inget som vare sig Charu eller Jochen känner igen.
-Vi har blivit väldigt väl mottagna. Kanske finns ett litet avstånd på grund av språket ibland, men det finns en stor öppenhet. På universitetet har vi blivit välkomnade in i gemenskapen på ett väldigt bra sätt. Och här pratar ju alla engelska dessutom, säger de båda.