Internationell satsning får stöd av regeringen
2005-06-14Svensk högre utbildning ska bli mer gångbar internationellt. Det ska bli lättare att jämföra svenska utbildningar och examina med andra länders.
Karlstads universitet har redan börjat arbetet med att översätta det svenska poängsystemet till den europeiska modellen.
I högskolepropositionen som presenterades idag, tisdag den 14 juni, talar regeringen om hur den vill att den svenska högskolan ska utvecklas. Propositionens innehåll har utformats i samarbete med vänsterpartiet. Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky betonar vikten av internationalisering. Dels för att göra svensk högre utbildning gångbar runt om i världen, dels för att locka fler duktiga utländska studenter till Sverige.
I Karlstads universitets nya vision har internationalisering en framträdande position.
- Internationalisering är viktig, självklart. Vi är en del av det internationella utbildnings- och vetenskapssamhället. Det har universiteten i och för sig alltid varit, men det som sker nu är att examensstrukturen anpassas till den europeiska utvecklingen. Nu är Sverige med i det utvecklingsarbetet, säger rektor Christina Ullenius.
Universitetet arbetar för att bli ECTS-ackrediterat, vilket är en kvalitetsstämpel på att utbildningarna, poängs- och betygssystemen är anpassade till det europeiska systemet. ECTS står för European Credit Transfer System och ska underlätta en jämförelse mellan ländernas utbildningar.
Propositionen pekar också på ett nytt sätt att dela in högre utbildning i tre nivåer. En grundläggande nivå, en avancerad nivå och en forskarnivå. Regeringen vill införa en ny generell masterexamen som omfattar två års heltidsstudier på den avancerade nivån. En masterutbildning skulle gynna svenska studenter som vill läsa eller arbeta utomlands.
- Ett nytt examenssystem är en inträdesbiljett till den europeiska arbetsmarknaden för våra studenter, säger Christina Ullenius.
Den svenska magisterexamen ska inte blandas ihop med masterexamen. Rektor Christina Ullenius tycker att det är bra att magisterexamen blir kvar, även om hon ser risken för begreppsförvirring.
- Det finns behov av att få en examen, ett kvitto, på att man har gått en magisterutbildning, en påbyggnadsutbildning på ett år. Det behövs även sådana utbildningar.
Därför är hon glad att magisterexamen blir kvar, samtidigt som en generell masterutbildning också införs.
Även antagning till universitets- och högskoleutbildningar berörs av förändringarna i propositionen. Regeringen vill göra reglerna enklare, tydligare och rättvisare.