Innovativ teknik ska rädda Klarälvslaxen – ny pump guidar fisk förbi kraftverksdammar
2024-09-05Klarälvens lax- och öringspopulationer står inför stora utmaningar på grund av kraftverksdammar som hindrar deras naturliga vandringsmönster. Ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet testar nu en innovativ pumpteknik som kan hjälpa fisken att undvika farliga turbinintag.
- Genom att kombinera denna teknik med ljudbaserad spårning av fiskarnas rörelser hoppas vi kunna minska dödligheten och stärka Klarälvslaxens unika bestånd, säger projektledaren Larry Greenberg, professor i biologi vid Karlstads universitet.
Projektet undersöker hur lax och öring rör sig nedströms efter leken och hur de kan guidas bort från turbinintag med hjälp av den nya pumptekniken. Målet är att minska dödligheten hos utlekta laxar (kelt) när de vandrar mot Vänern. Under de senaste åren har stora insatser gjorts för att återställa lek- och uppväxtområden längs Klarälven, som tidigare påverkats negativt av flottledsrensning.
Avledning av fiskarna
Studien använder ljudbaserad spårning för att följa märkta laxars rörelser och bedöma effekterna av restaureringarna samt den nya guidningstekniken. Engagerade forskare och doktorander fångar in laxar utanför Forshaga kraftverk och märker dem med ljudbaserade sändare innan laxarna transporteras uppströms cirka 7 mil och sätts ut ovanför Edsforsen. Därifrån vandrar de uppströms för att leka. Efter lek kommer de överlevande fiskarna nedströms till Edsforsens damm, där forskarna ska testa om de kan avleda fiskarna från turbinintaget med hjälp av en stor injektorpump.
Resultat
Forskningsresultaten kommer att spridas via rapporter och vetenskapliga publikationer och riktar sig till vattenkraftföretag, vattenvårdare och allmänheten. Om pumptekniken visar sig effektiv kan den implementeras för att förbättra fiskvandringen och säkerställa ekologisk hållbarhet i älvsystemet.
Resultaten från sändarna kan bidra till en bättre förståelse för hur laxen beter sig och hur deras överlevnad kan förbättras, vilket är avgörande för att uppfylla EU:s miljödirektiv och långsiktigt bevara Klarälvslaxens unika population.
- Vi ska även titta på var exakt laxen leker, säger Larry Greenberg. En sådan studie har gjorts tidigare, men nu har Länsstyrelsen restaurerat stora områden i övre Klarälven och vill se om laxen leker i dessa nya områden. Mottagare har placerats längs Klarälven för att se var laxen stannar och vid Edsforsen för att kartlägga deras rörelsemönster i förhållande till pumpen.
Projektet leds av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är huvudansvariga för projektet. Karlstads universitet ansvarar för telemetridelen av projektet. Fortum, Länsstyrelsen, Vattenkraftens Miljöforskningsprogram, Energimyndigheten och Vattenfall bidrar som finansiärer, medan Xylem äger pumpen som används i projektet.