Innovationssystem i Sunne
2005-11-17The Graphic Valley i Sunne var värd vid det tredje benchlearningmötet, som genomförs inom Ceruts forskningsprojekt Regionala innovationssystem i Norden. Ett av temana för träffen var internationalisering, och BrobyGrafiska Utbildning beskrev sina många internationella samarbeten inom studentutbyte och utveckling av utbildningarna.
De cirka trettio deltagarna från sex olika innovationssystem i Norge och Sverige, fick en presentation av BrobyGrafiska Utbildning, som är navet i The Graphic Valley. Ett innovationssystem bestående av företag och lärosäten inom den grafiska och trycktekniska världen.
Forskare från Sverige och Norge samtalade och redogjorde för var forskningsfronten står idag, inom innovationssystem- och klusterforskning. Bland annat fick deltagarna gissa vilka faktorer som rankades högst, såsom avgörande för ett klusters framgång. De tre viktigaste faktorerna visade sig vara; specialutbildad personal och teknikkompetens, lokala eldsjälar och socialt kapital. Susan Marton, statsvetenskap vid Karlstads universitet, presenterade en forskningsöversikt om universitetens roll inom regional utveckling. Hon berättade att det är mycket svårt att påvisa att förekomsten av lärosäten ger exempelvis ökad sysselsättning eller regional tillväxt. Däremot kan man se en höjd kunskapsnivå i existerande företag, där det finns en närhet till eller samverkan med ett lärosäte på högskolenivå.
Projektet Regionala innovationssystem i Norden pågår i tre år och forskarna ska bland annat studera hur innovationsprocesser startas och går framåt. Projektet bedrivs i samarbete mellan Cerut och NIBR, Norsk institutt for by- og regionforskning. Projektets syfte är vidare än enbart forskning om regionala innovationssystem. Meningen är även att aktivt bidra till att de olika aktörerna kan lära av varandras erfarenheter och på så vis skapa ännu mera dynamik i utvecklingsprocesserna. Denna del av projektet genomförs i samarbete med Uniska, Universitetsalliansen Inre Skandinavien. Mer om detta och andra Cerut-projekt kan du läsa på www.cerut.kau.se