Innovationer är komplexa
2010-06-30Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi på Centrum för tjänsteforskning, CTF, anser att innovationsbegreppet är mer komplext än vad som många tänker i en första anblick.
- Många förknippar det med produktinnovationer och jämställer tjänsteinnovationer med
produktinnovationer, men vad vi arbetar mest med är innovationer vad gäller affärsmodeller, processer och kundupplevelser, säger Anders Gustafsson.
- Vi brukar tala om tio olika typer av innovationer. Rent konkret kan det handla om hur tillverkande företag tar betalt för sina tjänster, hur kunder ska involveras i utvecklingsprocessen eller hur butiker ska agera för att ge sina kunder en annorlunda upplevelse när de handlar. Vi undervisar också om det i vår user-innovationkurs.
Nära samarbete
Idag fungerar Karlstadsregionen som en stor labbmiljö för samspelet mellan forskning, utbildning, innovation. Det som utmärker den typen av innovationer som Anders Gustafsson arbetar med är att de sker i en kontext, inte någonstans där kunder inte har tillträde. CTF har under lång tid arbetat upp ett förtroende som gör att forskarna får göra förändringar och observera vad som händer och till och med involvera ett företags kunder i olika experiment.
Detta är möjligt tack vare att man byggt ett långsiktigt och nära samarbete med företagen/klustren i regionen.
- Nu fortsätter vi på den inslagna banan och bygger experiment för att se vad som händer djupt inne i våra samarbetspartners verksamheter, berättar Anders Gustafsson.
- Det handlar om att försöka förstå de grundläggande mekanismerna både för företag men också för konsumenter.
Internationellt samspel
För CTF:s samverkan är de regionala klustren viktiga men också de många internationella samarbetspartners man har. Dessutom finns ett konstant flöde av internationella professorer som kommer för att ta del av och delta i CTF:s arbete.
- Vi har något som är helt unikt, menar Anders Gustafsson.
- Det finns ingen som har tillgång till den typ av empiri som vi har, och det intresserar väldigt många välrenommerade forskare.
Anders Gustafsson har många exempel på samverkansprojekt som har lett fram till innovationer. Inom ramen för The Packaging Arena har man utvecklat metoderna för att använda eye-tracking- teknik, processen att mäta och förstå människors ögonrörelser, och att koppla ihop detta med deras beteende. På Ica Maxi görs experiment för att se hur kunder påverkas på olika sätt i en inköpssituation. Andra exempel är Löfbergs Lilas produktserie Löfbergs finaste samt företaget Antifones nya affärsmodell som båda baserats på vad som framkommit i gemensamma experiment.
Positivt bemötande
- Den rapport som finns framtagen av region Värmland har visat att det finns en ökad acceptans bland företagen för ett samarbete med universitetet och det är nog väldigt viktigt, avslutar Anders Gustafsson.
- Karlstads universitets image och varumärke får en kraftigt positiv förstärkning och detta kommer till nytta också för studenterna. Företagen vet vart de kan vända sig
för att få kunskap och kompetens, och det är precis vad de gör också.

