Ingesundslärare har vunnit grammis
2025-03-31Sångerskan och kompositören Lisa Östergren har varit verksam musiker och sångpedagog under många år. Till vardags är hon sångpedagog och jazzensemblelärare på Musikhögskolan Ingesund. Som kompositör brinner hon för barnmusik och under helgen som gick tilldelades hon en Grammis för bästa barnmusik.
Lisa Östergren har en lång erfarenhet som pedagog både från folkhögskola, kulturskola och privat. När hon inte undervisar på Musikhögskolan Ingesund är hon antingen ute på turné med något av sina barnmusikprojekt eller komponerar musik på hemorten Upplands Väsby.
Musiken har tagit henne till stora delar av världen och hon har fått jobba med musik på många olika sätt – allt från att vara soloartist, sjunga duetter med Sven-Bertil Taube, jobba som studiosångerska i tv-serier och reklam, köra och arbeta bakom både svenska och internationella artister, till att vara medlem i vokalgruppen The Real Group. Hon har också komponerat och drivit egna barnmusikprojekt. Två gånger har hon mottagit Stim-stipendiet och två gånger har hennes barnalbum nominerats till Grammis för bästa barnalbum. I helgen blev det vinst med albumet Konsertburkar som också är en musikföreställning för barn.
– Det är jättehäftigt att vara nominerad men att vinna, det är bara wow! Jag och min kollega och man Thomas Backman, som gör Konsertburkar tillsammans, är så glada och tacksamma, vi har jobbat hårt för detta! Med musikföreställningen Konsertburkar är vi ute och spelar för barn i hela Sverige, framöver ska vi bland annat till Norrbotten, Halland, västkusten och vi spelar också på jazzfestivalen i Stockholm.
– Det bästa jag vet är att spela för barn, jag har hållit på med barnkultur i 25 år och det är så viktigt. Under min uppväxt fanns det många forum för kultur som med tiden har nedmonterats och försvunnit. Att få se någon spela ett instrument eller se någon dansa på en föreställning kan förändra ett barns liv. I vår samtid där algoritmer och segregation styr samhället och vad vi kommer i kontakt med, är det viktigare än någonsin. Barn har lika mycket rätt att ta del av kultur som vuxna och alla barn kanske, av många olika anledningar, inte får möjlighet till det.
– Barn behöver musik, gärna musik med hög kvalitet och gärna akustiskt, för barn kan lyssna på det mesta och förstå den utan att krångla till det. De är så öppna och nyfikna och spontana – en underbar publik! Vi spökar inte ut oss, vi är oss själva och spelar musik som vi skrivit och som vi gillar. Och vår förhoppning är att de gillar det också. Visst kan det leda till att någon blir musiker, men kanske det viktigaste – att de helt enkelt blir lyckligare människor eftersom vi mår bra av musik och kultur. Det vill jag gärna vara med och bidra med.



