Ingenjörsstudenter i lyckat samarbete
2003-10-13Tre parter, två platser för undervisning, en kurs. Kursen Mekatronik visar på ett lyckat samarbete från start till mål.
Elektro- och maskiningenjörer vid Karlstads universitet har från och med i år kursen Mekatronik tillsammans. 40 studenter, inne på sitt tredje år på något av ingengjörsprogrammen, samlades under en vecka på Wermtec för praktiska laborationer.
– Kursen är ett bra sätt att fasa ihop olika ingångar och låta dem mötas på mitten i ett konkret projekt, säger Torbjörn Berg, kursansvarig och universitetsadjunkt vid Avdelningen för elektronik.
De teoretiska kunskaperna finns på universitetet men här saknas möjligheter och resurser till praktiskt tillämpning inom området. För att ge studenterna möjlighet till detta sökte sig Torbjörn Berg utåt och påbörjade ett samarbete med företaget Wermtec. Företaget står för lokaler, handledning och vissa maskiner inom den del av kursen som inriktar sig på elektriska servosystem. Det Wermtec inte hade i maskinväg lånade Torbjörn Berg in från andra företag i regionen.
– Flera företag har ställt upp och lånat oss sin utrustning. Jag är lite förvånad men väldigt glad över att de var så positiva till vår idé, säger han. Det ger studenterna möjlighet att få använda sina kunskaper och praktiskt lösa diverse problem i form av olika laborationer.
Om samarbetet faller väl ut i år hoppas Torbjörn Berg på en fortsättning eftersom det gynnar både studenterna, universitetet och de deltagande företagen.
– Studenterna och universitetet får en extern samarbetspartner. För studenternas del kan det underlätta vid till exempel examensarbeten. För företagen är det en långsiktig strategi. Att göra reklam för sin verksamhet och kunna skaffa sig kompetens, säger han.
På Wermtec ser man mycket positivt på samarbetet. Framförallt att få vara med i kursuppbyggnaden ses som en stor fördel. Då kan de redan där sätta marknadens prägel på morgondagens ingenjörer, menar Jörgen Sederborn, chef för avdelningen el- och automation.
– Det känns väldigt bra att vi får vara med från början av kursen. Om ett år kommer de här studenterna att vara ute i arbetslivet, antingen hos oss eller som kunder. Att vi i tidigt skede fått vara med och påverka deras kompetens gynnar både dem och oss.
Även studenterna tycker att samarbetet är bra och givande, både för kursen som sådan och för deras egen del. Samarbetet ger ett mervärde menar ingenjörsstuderande Bo Berglund.
– Det är bra att få se och pröva på verkligheten. Det gör att kursen blir mer intressant och ökar i värde.