Ingenjörer och sjuksköterskor möts i gemensamma kursmoment
2001-09-06I höst låter Karlstads universitet de utbildningar som har störst könsmässig snedfördelning mötas. Ingenjörsstudenter på elektro- och datoringenjörsprogrammet och sjuksköterskestudenter har gemensamma delar i sin introduktionskurs både vad gäller föreläsningar och sociala aktiviteter. Temat är framför allt genusvetenskap.
– Tanken är att de tillsammans ska kunna diskutera yrkesroller och etik, men också att de ska få bekanta utanför sin egen grupp och kunna ha lite socialt trevligt, berättar Bengt Hällgren, programansvarig för elektro- och datoringenjörsprogrammet.
Det ursprungliga idén kom från Karin Wiklund på jämställdhetscentrum, som samlade en grupp med intresse för genusvetenskap och pedagogik. Detta ledde så småningom till att två lärare från Institutionen för hälsa och vård, Carin Andersson och Runa Strandlund, och två lärare från Institutionen för ingenjörsvetenskap, Bengt Hällgren och Peter Röjder, möttes och planerade höstens samarbete.
Under höstens första kursperiod har studenterna flera gemensamma dagar. De har bland annat varit ute i skogen en dag och löst uppgifter inom sjukvård och elektro/data. Dagen avslutades med brännboll och pubkväll. De har fått föreläsningar i genusvetenskap och sedan diskuterat genusfrågor i grupper med både män och kvinnor. Temat kommer att återkomma senare under utbildningarna. De har också i blandade grupper agerat domstol i ett fiktivt rättsfall med verklighetsbakgrund. Runa Strandlund höll en föreläsning om filosofiska resonemang om verklighetsuppfattning och människosyn.
– Utifrån synen på människan har studenterna fått diskutera om människan kan anses fri och har valfrihet och därmed ansvar för sina handlingar eller om determinism råder, säger universitetsadjunkt Runa Strandlund.
Sjuksköterskeprogrammet har 61 studenter i höst, varav 8 är män.
– Detta är en vanlig fördelning, säger Runa Strandlund. Vi brukar ha ca 10-12 % män i utbildningen och önskar en jämnare fördelning.
Under sjuksköterskeutbildningen märks genusperspektivet bland annat när de diskuterar patientvård och arbetsledning.
– Alla ingenjörsstudenter vid universitetet ska i framtiden få en introduktionskurs där bland annat genusvetenskap ingår, säger Bengt Hällgren.
Traditionellt har utbildningen alltid varit mansdominerad.
– Vi arbetar på att rekrytera fler kvinnor men har hittills inte nått så långt som vi hoppats. I år har vi 52 studenter varav sex tjejer. Förra året hade vi bara en enda tjej. Det är en av anledningarna till de här gemensamma kursmomenten.