Ingenjörer fiskar på djupet
2004-12-20En elvisp, fem meter snöre och en lussekatt. Nytänkande julpynt? Nej, en tämligen kostnadseffektiv lösning på hur man hämtar upp ett föremål ur ett långt rör. En projektuppgift för förstaårsstudenterna på elektro- och dataingenjörsprogrammet.
Projektuppgiften som följt med studenterna från den första veckan var att konstruera och bygga en maskin som automatiskt hämtar upp ett föremål från botten av ett nära fyra meter långt rör. En övning som har mer verklighetsanpassning än det första intrycket ger, menar Bengt Hällgren, som tillsammans med Peter Röjder är ansvarig för introduktionskursen.
- Visst är det en form av lek men fullskaletillämpningen är inte långt borta, säger han. Det skulle kunna röra sig om att hämta föremål ur djupa brunnar eller på botten av ett hav till exempel.
Uppgiften har fungerar som en sammansvetsande kraft och bidrar till att studenterna börjar träffas och arbeta tillsammans redan från första veckan, påpekar Bengt Hällgren.
- I år har det gått riktigt bra. De flesta grupperna var igång tidigt och låg bra med i de kontroller vi gjort under terminen. En stor del av studenterna hade jobbat innan de började på programmet och det har varit kul att se hur de har tagit med sig sina erfarenheter in i detta projekt.
Johan Fällman, Anders Östlund och Emil Marklund satte sig in i projektet på ett tidigt stadium. Deras grundtanke var att skapa en enkel och fungerande lösning. Resultatet blev en motor byggd för sex volt. Själva fångstandordningen var en platta med med små små spikar. När plattan kom upp till plattformen slog den emot en strömbrytare som stängde av motorn. Samtidigt drogs spikarna in vid mötet och föremålet lossnade. Förutom att några linor inte klarade trycket gick det bra, även om det inte blev någon seger.
- Vi var alla överens om konstruktionen, säger Johan Fällman. För att få det att gå lite fortare körde vi motorn på 24 volt på sista försöket. Vi insåg att vi inte skulle vinna och kunde chansa lite.
Introduktionskursen har haft samma upplägg de senaste fyra åren, även om själva uppgiften varierats. Tidigare år har enbart snabbhet legat till grund för bedömningen. I år var dock bedömningskriterierna fler till antalet. Detta gjorde att tävlingsledningen slutligen utsåg två vinnare. En grupp fick pris för sin tekniskt eleganta lösning och sin säkra funktion.
- Deras välbyggda maskin hämtade inte bara upp kretsen. Den spelade dessutom en julsång när uppdraget var slutfört, säger Bengt Hällgren.
Den andra prisbelönta gruppen fick pris för snabbaste upphämtning. Deras maskin var så snabb att de hade tvingats byggt in den i svetsad stålbur för att inte publiken skulle skadas av eventuella kringflygande delar.
Men lussekatten då? Jo, den var tänkt som stötdämpare så att föremålet inte skulle studsa av plattformen.