Informatikstudenter kan bli ”Best in KaU”
2001-02-14Nu är det dags för de studenter som vill satsa på att bli Best in KaU att lägga manken till. Det är ämnet informatik som, med hjälp av sponsorer, för andra året i rad delar ut ett stipendium till bästa C- eller D-uppsats.
Tävlingen Best in KaU är ämnet informatiks egen variant av den nationella tävlingen Best in Show – Juseks uppsatstävling där vinnarna brukar presenteras på en IT-mässa i Sundsvall i oktober. Två år i rad har Karlstadsstudenter tagit en topplacering, nu senast förstaplatsen. Redan inför 2000 började Anders G. Nilsson, professor i informatik, att fundera på hur man bäst kunde välja ut årets bästa uppsats från Karlstad och samma funderingar hade studerandeföreningen Kapsyl. Där var Gudrun Wikander initiativtagare.
– Vi tyckte ett stipendium var ett bra sätt att knyta kontakter mellan universitetet och näringslivet, säger hon.
Och lärarna höll med.
– Det behövdes någon form av rutin så vi införde en distriktstävling här, berättar Anders G. Nilsson. Inga andra universitet har en egen tävling.
Samma regler som nationellt
De tillämpar samma regler som Jusek i sin tävling. Fem uppsatser nomineras och väljs ut av handledarna. En kommitté bestående av både fem lärare och lika många näringslivsrepresentanter läser och bedömer sedan uppsatserna. Bland lärarna finns Anders G. Nilsson och John Sören Pettersson, som är kursansvarig för uppsatskrivande inom informatikämnet. Företagsfolket kommer från bl a Ericsson och Cellnetwork.
– Företagarna tittar mer på uppsatsens användbarhet, medan vi lärare tittar mer på det akademiska.
Uppsatserna rangordnas bl a också efter kriterierna struktur, originalitet, analysförmåga och resultat gentemot syftet.
Alla som skriver uppsats inom ämnet informatik på nivå C eller D kan delta. Det rör sig om studenter på multimedia- och systemvetarprogrammet eller studenter på enstaka kurser i ämnet.
– Uppsatsskrivning är kronan på verket, säger Anders G. Nilsson. Man ska själv prestera något utifrån sina kunskaper. Uppsatsen kan de sedan använda när de söker jobb och hänvisa till handledaren för referenser. Samtliga inblandade – lärare, studenter och företagare – tycker att tävlingen är både bra och viktig. Det ser man bl a på att samtliga företagare är med i år igen.
Bedöms under sommaren
Uppsatserna ska vara klara 1 juli och bedöms sedan under sommaren. Vinnarna uppmärksammas under kapsyls årliga så kallade Lützenfest i november. Förstapristagaren får 8000 kr, andra pris är 4000 kr. En tredjepristagare får ett hedersomnämnande. Pengarna står de deltagande företagen för.
– Det finns många fördelar med detta, säger Per Ljungqvist, innovation manager på Ericsson Infotech i Karlstad. Vi vill gärna synas på universitetet eftersom det är en viktig rekryteringsbas för oss. Vi vill dessutom vara med och påverka vem som får stipendiet eftersom universitetets bedömningsgrunder skiljer sig en del ifrån våra. Det är också bra att ta del av hur studenterna tänker – det kan komma till nytta i vår produktutveckling.
Per Ljungqvist räknar med att Ericsson Infotech kommer att fortsätta att vara med när Best in KaU ska utses.